Papryka jest rośliną jednoroczną, ciepłolubną, przez cały okres wegetacji powinna rosnąć w temperaturze 18-32 st.C. i musi rosnąć w miejscu osłoniętym od wiatru i słonecznym. Gleba powinna być przepuszczalna, żyzna i bogata w próchnicę o obojętnym pH. Paprykę roczną uprawia się tylko z rozsady. W tym celu nasiona wysiewa się w połowie marca - przygotowanie rozsady papryki trwa nawet 9-10 tygodni. Paprykę wysadza się na miejsce stałe, zwykle pod koniec maja. Rośliny nie potrzebują palików do podpory, bo nie osiągną wysokich rozmiarów. Najważniejszym czynnikiem warunkującym zdrowy wzrost i tworzenie dorodnych owoców papryki jest słońce oraz regularne podlewanie w okresie owocowania – czyli w lipcu i w sierpniu. Dojrzałe owoce papryki (w kolorze odpowiednim dla danej odmiany) zbiera się już od połowy lipca (uprawa pod folią) lub od początku sierpnia (uprawa w gruncie). Owoce zbieramy sukcesywnie w miarę dojrzewania, aż do pierwszych przymrozków, po których rośliny szybko zamierają.
- Bricomarché
- Papryka rozsada, wys. 40 cm, don. 9 cm