porady_z_pasja

Jak odpowiednio ciąć i prowadzić winorośl?

Drukuj
jak odpowiednio ciąć i prowadzić winorośl?


Winorośl jest jedną z najpopularniejszych roślin owocowych uprawianych w Polsce. Chociaż najlepiej rośnie i owocuje w klimacie śródziemnomorskim, to w naszym kraju bez problemu możemy zapewnić jej dogodne warunki. Wystarczy odpowiednia ilość nasłonecznienia, osłona przed wiatrem, dobry nawóz sztuczny (np. nawóz do winorośli BIOPON), zabezpieczenie na zimę, a także umiejętność poprawnego przycinania winogron. Dziś przychodzimy z poradnikiem, jak przycinać winogrona, aby cieszyć się pysznymi owocami i pięknym krzewem.



uprawa winorośli w ogrodzie


Prawidłowe prowadzenie winorośli w warunkach polskich


Winorośl całkiem dobrze radzi sobie w polskich warunkach i jest w stanie przetrwać zimowe mrozy czy wiatry. Niestety, uprawiana w ogrodzie lub przy pergolach będzie miała znacznie trudniejsze warunki, niż ta w szklarni czy tunelu. Jak przygotować winorośl do zimy? Przyziemną część pnącza rośliny warto jesienią przysypać ziemią. Z kolei pnącza wystające nad ziemią możesz osłonić słomą lub zwykłą tekturą. Sama osłona przed zimnem jednak nie wystarcza – szczególnie jeśli chcesz uzyskać krzew nie tylko rozłożysty, ale też taki, który obrodzi w owoce. Winorośl rodzi owoce na pędach owoconośnych – nie uraczysz słodkiego winogrona na pędach wybitych ze starszych fragmentów krzewu. Jeśli więc chcesz co roku cieszyć się słodkimi owocami, jej przycinanie będzie krokiem niezbędnym.


Kiedy przycinać winogrona?

ak i kiedy przycinamy winorośl


Winorośl potrzebuje cięcia dwa razy w roku. Zatem, kiedy przycinać winogrona? Główne i najważniejsze cięcie winorośli powinno się przeprowadzać w okresie przedwiośnia. W drugiej połowie maja warto wykonać tak zwane cięcie sanitarne. Ten okres przypada na moment, w którym roślina wypuściła nowe pędy ze związkami kwiatów, ale wciąż nie zdążyła się zagęścić. Usuwamy wówczas fragmenty uszkodzone lub wyraźnie przemrożone po zimie. Aby uzyskać ładną formę krzewu, warto także przeprowadzać cięcie winorośli latem (od czerwca do września – o ile wrzesień jest stosunkowo ciepły). Tutaj skracamy pędy boczne oraz usuwamy zbędne pędy z pnia. Naszym celem jest dostarczenie związanym gronom jak największej ilości słońca – to gwarancja słodkich owoców.


Jak przycinać winogrona?


Przycinanie winogron wczesną wiosną to zupełnie inny zabieg od tego, jaki wykonujemy latem. W obu przypadkach panuje jednak jedna wspólna zasada – musimy wyposażyć się w naprawdę ostry sekator, jak na przykład sekator nożycowy Fiskars L28. Jeśli ostrze będzie zbyt tępe, niepotrzebnie zmiażdżymy roślinę. Wiosenne cięcie winorośli odbywa się na suchej roślinie. Łozy przycinamy sekatorem około 2 cm nad oczkiem. Musimy wykonywać to pod lekkim skosem, w przeciwnym do niego kierunku, aby sok nie spływał na rozwijający się pąk. Na każdej łozie należy pozostawić dwa oczka. Nie obawiaj się zbyt silnego cięcia – winorośl reaguje na nie doskonale. Cięcie letnie polega z kolei na przycinaniu zbyt długich pędów, które mogą doprowadzić do chorób grzybowych czy mączniaka. Jak to zrobić? Wytnij większość długich pędów bez zawiązek owocowych. Pozostaw ich tylko kilka – będą owocowały w przyszłym roku. Te pędy, które mają już grona owoców, przytnij tuż za trzecim liściem, licząc od ostatniego grona. Rób to pod kątem prostym, inaczej niż w przypadku wiosennego cięcia pod skosem.


Prawidłowe cięcie winorośli to gwarancja pysznym owoców, zdrowej rośliny i przepięknego, gęstego krzewu – szczególnie gdy zależy nam na tym, by wiła się nam na ścianie czy pergoli. Rób to systematycznie, a efekty będą niesamowite.



Polecane artykuły


Może zainteresuje Cię też