Przetwory – przydatne akcesoria, narzędzia i produkty

Drukuj
Narzędzia do obierania owoców i warzyw, zeszyty z naklejkami na słoiki specjalne naczynia typu weck, elektroniczne wagi kuchenne, silikonowe utensylia, a także pojemne misy czy durszlaki – co jest niezbędne podczas robienia sezonowych przetworów, a bez czego możesz się obyć?

Jak przygotować siebie i kuchnię?

Nie jest tajemnicą, że przetwarzanie owoców to niezbyt czysta praca, dlatego warto mieć odpowiedni obrus, czyli ceratę, którą można łatwo wyczyścić, gdyż jej powierzchnia jest w 100% zmywalna, oraz fartuch i rękawiczki jednorazowe, gdyż sok z owoców szybko barwi dłonie i warto uchronić się przed jego działaniem. Miej też pod ręką papierowe ręczniki i bawełniane ściereczki.


Narzędzia i akcesoria przydatne przed włożeniem owoców do słoików/butelek

Dokładne mycie i osuszanie owoców to podstawa, dlatego miski, durszlaki i sita odpowiednich rozmiarów będą niezastąpione. Dla osób ceniących sobie wygodę polecamy specjalne suszarki do owoców i warzyw.
Bez wątpienia przydadzą Ci się też wszelkie narzędzia do obierania, wycinania pestek, wykrajania lub krojenia, czyli ostre noże i obieraczki. Jeśli przygotowujesz kompot lub dżem z owoców pestkowych, to na tym etapie warto użyć drylownicy ręcznej lub automatycznej. Tę pierwszą obsługuje się nawet jedną ręką, a automatyczne są wyposażone w dwa pojemniki: na pestki i osobny na wydrylowane owoce. Ich zaletą jest też to, że stabilnie opierają się na blacie i pozwalają uniknąć rozpryskiwania soku. Kupując drylownicę, musisz jednak zdecydować, jakie owoce będziesz przygotowywać. Są bowiem drylownice przeznaczone do wiśni, czereśni i śliwek. W przypadku przetwarzania jabłek możesz nabyć wykrawacz do jabłek, a nawet specjalną obieraczkę, wykrawającą gniazdo nasienne, obierającą skórkę i krojącą jabłko w efektowną spiralę.
Do wymierzenia odpowiednich proporcji przyda Ci się elektroniczna waga kuchenna.

Narzędzia i akcesoria przydatne podczas wkładania lub wlewania do słoików/butelek

Zestaw sprawdzający się podczas każdego przetwarzania to: szeroki lejek, chwytak do gorących słoików, otwieracz do nakrętek (pomagający również dokręcać słoiki), uniwersalne szczypce oraz specjalny magnetyczny chwytak do wyciągania wyparzonych nakrętek. Natomiast do samego gotowania warto mieć garnek porządnych rozmiarów, którego uchwyty się nie nagrzewają, oraz wygodne do mieszania łyżki i szpatułki z długimi rękojeściami. Jeśli robisz sok, polecamy odcedzacz do soku, który skutecznie oddziela owoce.

A jakie słoiki wybrać? Najpopularniejsze są słoiki typu twist o pojemności 0,33 l i 0,25 l. Zwróć uwagę, żeby ich brzegi nie były wyszczerbione, a zakrętki idealnie pasowały. Jeśli zakrętka jest zardzewiała lub wygięta, wyrzuć ją. Jeżeli zamierzasz użyć słoików typu wek, koniecznie wykorzystaj nowe gumki. Podczas pasteryzowania przyda Ci się minutnik.
Na koniec warto opisać, co gdzie jest i kiedy zostało wyprodukowane. Służą do tego specjalne, dekoracyjne naklejki.


Polecane artykuły


Może zainteresuje Cię też