Maselniczki, dzbanki i karafki, naczynia żaroodporne

Pokaż na stronie

513 produktów w tej kategorii

Sortuj

Zmień widok

Sortuj

10 20 50 100 Ofert na stronie

W kuchni potrzebnych jest wiele akcesoriów i naczyń, o których nie miałeś pojęcia do chwili, gdy są potrzebne, a Ty nie masz ich pod ręką. Chciałbyś zmiksować gotowane warzywa na zupę krem mikserem ręcznym, ale nie masz w czym? Przydałby Ci się dzbanek do miksowania ze specjalnym otworem, który zapobiega rozchlapywaniu się zupy.


Na szczęście w tej kategorii znajdziesz inne naczynia, które być może nie są pierwszym wyborem przy wyposażaniu kuchni, jednak ich funkcjonalność znacznie przyspieszy gotowanie czy ułatwi przechowywanie produktów spożywczych.


Dzięki maselniczkom będziesz mógł w końcu zapomnieć o mało estetycznej kostce masła na talerzyku, którą do tej pory podawałeś na stół. Maselniczki ułatwią Ci także przechowywanie masła w lodówce. Z kolei naczynia żaroodporne pozwolą Ci rozszerzyć swój tygodniowy jadłospis o kolejne pyszne dania.


Na przyjęcia z kolei przydadzą Ci się dzbanki i karafki, w których podasz zimne napoje i alkohol. Naczynia te doskonale uzupełnią Twoją zastawę stołową.

 

Praktyczne i funkcjonalne naczynia kuchenne, których nie może zabraknąć w Twojej kuchni

Podstawowym wyposażeniem kuchni jest sprzęt AGD. To on umożliwia Ci obróbkę produktów spożywczych i przygotowanie posiłków. Kolejnymi ważnymi elementami są miski, talerze, sztućce. Jest jednak wiele akcesoriów, które być może nie są pierwszym wyborem, jednak ich brak w kuchni dość szybko odczujesz. W tej kategorii znajdziesz różnego rodzaju maselniczki, karafki, dzbanki i inne naczynia, które wykorzystasz podczas przygotowywania posiłków i ich podawania na stół.


Wszystkie zgromadzone tu akcesoria są wykonane z najwyższej jakości materiałów odpornych na warunki panujące w kuchni i dopuszczone do kontaktu z żywnością. Znajdziesz tutaj dekoracyjne patery i inne naczynia, które umożliwią Ci podanie przystawek lub deseru na stół dla gości. Jednocześnie staną się one prawdziwą dekoracją. Duży wybór najróżniejszych naczyń i akcesoriów pozwoli Ci dobrać je do własnych potrzeb i aranżacji kuchni lub zastawy stołowej.


Pomocne w przechowywaniu masła

Masło jest produktem, które pod wpływem wysokiej temperatury się roztapia. Jednocześnie jest niezwykle plastyczne, co utrudnia jego przechowywanie w lodówce. Nie możesz nic na nim położyć, ponieważ kostka szybko ulegnie odkształceniu. Maselniczki dostępne w tej kategorii pozwolą Ci wygodnie przechowywać kostkę masła w lodówce. Będziesz mógł rozpakować ją ze sreberka, co znacznie ułatwi Ci dostęp do niej podczas przygotowywania posiłków.


Maselniczki dostępne w ofercie Bricomarché wykonane są z różnych materiałów. Bardzo wygodne i minimalistyczne są modele ze stali nierdzewnej. Równie dobrze sprawdzą się modele wykonane z lekkiego tworzywa sztucznego.


Masło często podaje się na stół podczas kolacji czy uroczystości rodzinnych. Służy do przygotowywania kanapek lub jest dodatkiem do niektórych dań. Na stole warto podać je w odpowiednio dekoracyjnych naczyniach. Do tego doskonale nadają się maselniczki wykonane ze szkła lub porcelany, które wyróżniają się dużą estetyką i jakością wykonania.


Miarki – pomocne w odmierzaniu składników

Każdy przepis na danie wymaga użycia składników w odpowiednich proporcjach. Najtrudniejsze przepisy wymagają precyzyjnie odmierzonych składników, w przeciwnym razie konsystencja ciasta lub sosu nie będzie taka, jak powinna, a smak całej potrawy znacznie się pogorszy. Jak zachować odpowiednie proporcje składników?


W odmierzaniu odpowiedniej ilości mąki, mleka czy cukru pomogą Ci miarki kuchenne. Mają one kształt wygodnego dzbanka z dziubkiem. Na ściance umieszczona jest czytelna miarka, która pozwala odmierzyć gramy produktów sypkich i mililitry płynów.


Miarki kuchenne wykonane są najczęściej z tworzywa sztucznego, dzięki czemu wykazują dużą odporność na uszkodzenia. Możesz je z łatwością utrzymać w czystości. Kształt dzbanka pozwala wygodnie przelać odmierzone składniki do miski lub garnka.


Miarki przydadzą się w kuchni każdego entuzjasty przygotowywania posiłków. Ich funkcjonalność docenisz podczas pieczenia własnych ciasta, ale także na co dzień podczas gotowania obiadu dla całej rodziny.


Naczynia doskonałe do dań zapiekanych w piekarniku

W piekarniku możesz przygotować nie tylko domowe ciasta czy mięsa, ale także całe dania. Doskonale smakują wszelkiego rodzaju makaronowe czy ziemniaczane zapiekanki. W czym jednak przygotować tego rodzaju dania?


W kuchni osób dbających o swoją dietę i smak potraw powinny znaleźć się naczynia żaroodporne. Są to naczynia wykonane z żaroodpornego szkła, które jest odporne na bardzo wysoką temperaturę. W takich naczyniach możesz przygotować nawet dania wymagające pieczenia w temperaturze 200 czy 220°C. Możesz mieć pewność, że szkło nie popęka.


Naczynia żaroodporne mają różne kształty. W tej kategorii znajdziesz popularne keksówki, ale także naczynia owalne czy prostokątne. Bardzo popularne są także niskie, okrągłe naczynia do przygotowywania różnego rodzaju tart.


Do naczyń żaroodpornych najczęściej dodawana jest szklana pokrywka. Dzięki niej danie pozostaje soczyste, nawet pomimo długotrwałego pieczenia w wysokiej temperaturze. Ponadto zachowuje większość składników odżywczych i aromatów, które ulatniają się podczas zwykłego smażenia na patelni.


W czym podawać alkohol i napoje dla gości?

Podczas różnego rodzaju przyjęć organizowanych w domu do posiłku podaje się napoje. Mogą być to zimne napoje np. woda z cytryną, soki czy ciepłe np. herbata. Bardzo często podaje się także różnego rodzaju alkohole. Aby zadbać o wygodę swoich gości i elegancję, warto napoje podawać w zbiorczych naczyniach, aby goście samodzielnie mogli po nie sięgnąć, gdy będą potrzebowali. Naczynia te pozwolą Ci także uniknąć kolorowych opakowań napojów, które jedynie psułyby aranżację całego stołu. Jakie naczynia najlepiej do tego użyć? W tej kategorii znajdziesz dzbanki i karafki, które nadają się do tego idealnie.


Dzbanki i karafki dostępne w ofercie sklepu Bricomarché mają różne pojemności i kształty. Do podawania alkoholi najlepiej użyć karafek szklanych z dekoracyjnymi żłobieniami. Znajdziesz tu zarówno karafki do wina, jak i do whisky. Wysokie karafki, w kształcie wazonu doskonale nadają się także do podawania wody z dodatkiem cytryny i mięty lub owocowych soków.


Ciepłe napoje najlepiej podawać w dzbankach z uchem, dzięki czemu ich nalewanie będzie dużo wygodniejsze i bezpieczniejsze.


Rodzaje dzbanków

Wśród dzbanków dostępnych w tej kategorii panuje spora różnorodność. Warto przyjrzeć się ich odpowiednim rodzajom i dobrać naczynie, które najlepiej będzie pasowało do podawanego napoju, dekoracji stołu i Twoich potrzeb.


Zimne napoje np. soki owocowe czy lemoniadę najlepiej podawać w gładkich, szklanych dzbankach. Najczęściej mają one pojemność 1 lub 1,5 litra. Przeźroczyste ścianki pozwalają ocenić od razu zawartość dzbanka i wybrać odpowiedni napój. Design tych dzbanków z łatwością dopasujesz do aranżacji stołu i pozostałych elementów zastawy stołowej. Ciekawym rozwiązaniem są także dzbanki z plastikowym koszyczkiem, do którego możesz wsypać lód. W ten sposób utrzymasz niską temperaturę napoju znacznie dłużej.


Do podania herbaty najlepiej wybrać dzbanki z zaparzaczem. Naczynia te posłużą Ci jednocześnie do przygotowania naparu i do jego podania. Po określonym czasie wystarczy wyjąć koszyczek z liśćmi herbaty. Podobną funkcję pełni praska francuska. Za jej pomocą przygotujesz kawę i odfiltrujesz z niej fusy. Dzięki temu do filiżanek nalejesz czysty napar.


Cukiernice i mleczniki na podwieczorek z przyjaciółmi

Popołudniowa kawa czy herbata jest doskonałym dodatkiem i pretekstem do spotkania z przyjaciółmi. Warto podjąć swoich gości w elegancki sposób, aby podkreślić radość ze spotkania. Co powinno znaleźć się na stole razem z dzbankiem świeżo zaparzonej kawy czy herbaty?


Istnieje wiele sposobów picia tych napojów. Każdy z Twoich gości może preferować nieco inny sposób jej przyrządzania, dotyczy to przede wszystkim dodatków. Jedne osoby lubią słodzoną kawę, inne nie. Aby nie tracić czasu na przygotowania, warto zaparzyć gorzki napój w dzbanku. Do niego donieść na stół cukiernice z jednym lub kilkoma rodzajami cukru, a także mlecznik, czyli naczynie na lekko podgrzane i spienione mleko.


Tak przygotowana zastawa pozwoli gościom na samodzielny wybór dodatków do napoju. Masz więc pewność, że zrobią to dokładnie tak, jak lubią.


Cukiernice rzadko kiedy dodawane są do zastawy. Obejmuje ona najczęściej dzbanek, filiżanki i mlecznik. W tej kategorii znajdziesz estetyczne cukiernice w najróżniejszym stylu, dzięki czemu możesz dopasować je do własnej zastawy. Bardzo popularne są gładkie, jednobarwne cukiernice, które pasują do większości filiżanek. Możesz wybrać także bogato zdobione, szklane modele, które pasują do aranżacji stołu w stylu tradycyjnym czy glamour.


Patery idealne na ciasto i słodkości

Kolejnym elementem udanego podwieczorku jest oczywiście deser. Nic ta dobrze nie dopełnia popołudniowej kawy czy herbaty jak odrobina słodkości w formie domowego ciasta, babeczek czy cukierków. Jak podać tego rodzaju deser na stół?


Wykorzystaj do tego patery. W tej kategorii znajdziesz estetyczne patery jednopiętrowe, które posłużą Ci także w innych sytuacjach do podania słonych przekąsek. Najczęściej mają one okrągły kształt, co ułatwia ułożenie niewielkich koreczków, cukierków czy ciastek.


Doskonałym wyborem są także patery dwu lub nawet trzy piętrowe. Takie piętrowe ułożenie pozwala na podanie większej ilości ciasta i słodkości, a sama patera nie zajmuje tak dużo miejsca na stole.


Jeśli szukasz uniwersalnego modelu, który z łatwością dopasujesz do innych elementów zastawy, wybierz patery z przeźroczystego, gładkiego szkła. Świetnie pasuje do nowoczesnych aranżacji stołu. Na tradycyjnym style lub w stylu glamour lepiej będzie prezentowała się patera ze szkła ozdobionego żłobieniami.


Jak efektownie podać przystawkę?

Na większych uroczystościach rodzinnych oprócz dania głównego i deseru, warto podać na stół przystawki. Są to najczęściej małe, słone lub słodkie dania, które umilą gościom czas w oczekiwaniu na kolejne danie. Na czym podać koreczki, słodkie babeczki czy krakersy?


W tej kategorii znajdziesz dekoracyjne naczynia, które zachwycają różnorodnością kształtów i materiałów wykonania. Naczynia te cechują się najczęściej mniejszym rozmiarem, dzięki czemu możesz ustawić na stole przekąski w kilku miejscach i nie zajmować przy tym dużo miejsca na stole. Naczynia często mają nieco wyższy brzeg, co ułatwia ułożenie małych przekąsek.


Tym, co jednak najbardziej wyróżnia je spośród innych talerzy, jest kształt. Naczynia te mogą mieć kształt liścia, ślimaka czy płatka śniegu. Spełniają zarówno funkcje praktyczne, jak i dekoracyjne. Możesz nimi podkreślić wybrany styl aranżacyjny czy nawet okazję, z której urządziłeś dane przyjęcia. Ponadto kształt np. ślimaka ułatwia ciekawe ułożenie niewielkich przekąsek na stole.


Sosjerki i karafki na oliwę – zapewnij odpowiednie dodatki do dań

Organizując przyjęcia dla gości, nie zapomnij, aby podać na stół także przyprawy. Każdemu może smakować nieco inaczej przyprawione danie. Jedni wolą bardziej słone, inni lubią ostre dania. Warto zatem postawić na stole koszyczek z przyprawami lub młynki, dzięki którym goście będą mogli doprawić danie na talerzu świeżo zmieloną solą lub pieprzem.


Jeśli w Twoim menu na przyjęciu królują włoskie dania, nie zapomnij o podaniu na stół świeżej oliwy. Jest to składnik, który często zastępuje pieprz i inne przyprawy. Warto podać zatem przynajmniej dwa rodzaje oliwy, naturalną i ostrą. W czym jednak ją podać? Wybierz do tego odpowiednie karafki na oliwę. Najczęściej mają one mniejsze rozmiary niż karafki na wino czy wodę, a ich szyjka zatykana jest korkiem. W tej kategorii znajdziesz także karafki, w których możesz podać dwa rodzaje oliwy. Naczynie ma dwie osobne szyjki. W większej butelce umieszczona jest mniejsza, dzięki czemu oliwy nie mieszają się ze sobą.


Jeśli jednak zdecydowałeś się na bardziej tradycyjne menu obfitujące w dania mięsne, podaj do nich aromatyczny sos, który wzbogaci polędwice czy antrykot. Sos podaj w sosjerce. Naczynie to pozwala na odpowiednie dozowanie sosu i wygodne polanie nim mięsa, dzięki odpowiedniej konstrukcji. Sosjerki dostępne w tej kategorii najczęściej wykonane są z eleganckiej porcelany, dzięki czemu dopasujesz je do talerzy i innych elementów zastawy stołowej.


Jak przenieść gorące talerze, aby się nie oparzyć?

W podawaniu gorących talerzy do stołu przydadzą Ci się tace. Dzięki nim możesz ustawić talerze stołowe razem z gorącym daniem i bezpiecznie przenieść wszystko do stołu. Wykorzystasz je także podczas podwieczorku i podasz na nich kubki do kawy dla wszystkich gości.


W tej kategorii znajdziesz zwykłe tace wyposażone w rączki, ale także tace z nóżkami, które pozwolą Ci podać posiłek do łóżka i zapewnić komfort podczas posiłku osobie leżącej w łóżku. Przydadzą się zarówno do organizacji romantycznego śniadania, jak i obsługi osoby o ograniczonej mobilności. Ciekawym rozwiązaniem są także tace z przegródkami. Te modele ułatwiają przenoszenie kilku rodzajów talerzy.


W ofercie sklepu Bricomarché znajdziesz wszystkie niezbędne akcesoria kuchenne i komplety naczyń obiadowych, dzięki czemu szybko wyposażysz swoją kuchnię w niezbędne naczynia.

Powiadom o dostępności

Informujemy, że podany przez Państwa adres e-mail będzie wykorzystywany w celu poinformowania Państwa o dostępności wskazanego przez Państwa towaru, a także w celach marketingowych i promocyjnych towarów i usług oferowanych w sklepach Intermarche i Bricomarche. Administratorem Państwa danych osobowych przetwarzanych w tych celach jest ITM Polska sp. z o.o. (adres: ul. św. Mikołaja 5, Swadzim, 62-080 Tarnowo Podgórne). Przysługujące Państwu prawa, wynikające z przetwarzania Państwa danych osobowych oraz dodatkowe informacje są zawarte Polityce Prywatności.