porady_z_pasja

Jakie owoce nadają się na przetwory? Pasja do wekowania

Drukuj
jakie owoce nadają się na przetwory?

Latem przypada sezon na wiele smacznych owoców, których próżno szukać na straganach późną jesienią czy zimą. Aby zatrzymać ich smak na dłużej, warto zrobić domowe przetwory, dzięki którym będziesz mieć stały dostęp do cennych składników odżywczych zawartych w letnich owocach. Dziś podpowiadamy, które owoce na przetwory nadają się najlepiej.


Konfitury, powidła, dżem z malin i nie tylko


Kalendarz przetworów najbardziej wypełniony jest latem i wczesną jesienią. To właśnie w tych porach roku dojrzewają cenne owoce, z których warto robić przetwory. Przykładowo już w czerwcu można robić przetwory z czereśni, truskawek czy poziomek, a w lipcu z moreli, jagód, malin, agrestu, brzoskwiń czy wiśni. Kalendarz przetworów jest nie mniej bogaty także w sierpniu czy wrześniu, kiedy to przypada sezon na jabłka, gruszki i śliwki.

przetwory z owoców


Jednak konfitur czy dżemów nie uda się uzyskać ze wszystkiego. Które owoce na przetwory z cukrem nadają się najlepiej? Oczywiście te, które zawierają najwięcej pektyn. Wówczas do przetworów nie będziesz musiał dodawać dużo cukru żelującego, dzięki czemu dżemy będą gęste, ale nie tak słodkie.

Dżem z malin jest doskonałym dodatkiem do naleśników czy kanapek. Możesz go zrobić także z truskawek, jeżyn czy wiśni. Z kolei powidła najlepiej wychodzą z moreli czy ze śliwki. Konfitury możesz zrobić ze śliwki, moreli czy porzeczki.

 Do przechowywania tych pyszności najlepiej nadają się słoiki na przetwory. Dzięki nim szczelnie zamkniesz swoje przetwory i przechowasz w spiżarni. Pamiętaj, że po otwarciu słoika, przetwory dość szybko się psują, dlatego najlepiej wybierać słoiki na przetwory o pojemności dostosowanej do późniejszej możliwości ich spożycia. Jedna osoba raczej nie zdoła zjeść litra dżemu, zanim ten nie pokryje się pleśnią. Bezpieczniejszym wyborem jest np. słoik TO o pojemności 550 ml z kolorową zakrętką.


Z czego przygotować pyszny kompot?

kompot z wiśni w słoiku


Do obiadu najlepiej pasuje kompot z wiśni. Jego lekko kwaskowaty smak doskonale orzeźwia. Jednak ten pyszny napój możesz przygotować także z agrestu, truskawek czy jabłek. Wszystkie soczyste owoce nadają się także do przygotowania soków, które później dodasz do herbaty czy rozrobisz z wodą.

Kupne soki nigdy nie dorównają smaku domowym przetworom. Wykorzystaj zatem sezon letni i przygotuj zapas soków i bazy do kompotów na zimę. Do ich przechowywania przydadzą Ci się słoiki i np. butelka Rodzinna z kapslem hermetycznym. Szczelne zamknięcie chroni Twoje przetwory przed zepsuciem.

 Lato obfituje w owoce doskonale nadające się na domowe przetwory. Dzięki nim zatrzymasz smak lata i nawet zimą podasz swojej rodzinie pyszne i zdrowe przetwory bogate w cenne składniki odżywcze.




Polecane artykuły


Może zainteresuje Cię też