
Jak sadzić czosnek?
Sadzenie czosnku nie jest ani trudne, ani czasochłonne. Warto jednak pamiętać o kilku zasadach, które zapewnią Ci obfite plony. Dowiedz się, jakie odmiany czosnku sadzić wiosną, a jakie jesienią. Podpowiadamy także, w jakiej glebie najlepiej rośnie czosnek. Sprawdź, jak sadzić czosnek w doniczce.
Rodzaje i właściwości czosnku
Czosnek jest znany głównie ze swojego wyjątkowego smaku, aromatu i właściwości leczniczych. Dzięki zawartym substancjom biologicznie czynnym uważany jest za naturalny antybiotyk. Warto zawsze mieć go w kuchni i częściej sięgać po niego w okresie jesienno-zimowych przeziębień, ponieważ zwiększa m.in. odporność organizmu. Wykazuje także właściwości przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze czy przeciwzapalne. Działa pozytywnie na układ trawienny, zarówno wzmacniając, jak i regulując perystaltykę jelit.
W Polsce uprawiane są dwa gatunki czosnku: ozimy i jary, który nie wytwarza kwiatostanów. Warto także wspomnieć o czosnku niedźwiedzim. Choć pozbawiony jest charakterystycznych cebul, również cechuje się wyjątkowymi właściwościami zdrowotnymi.
Kiedy najlepiej sadzić czosnek w ogrodzie?
O tym, jak się sadzi czosnek i kiedy decyduje przede wszystkim jego odmiana. Czosnek ozimy najlepiej sadzić we wrześniu lub październiku. Wówczas przed zimą zdąży dobrze się zakorzenić. Odmianę jarą sadzi się wczesną wiosną, czyli w marcu lub kwietniu.
Sadzenie czosnku powinno przeprowadzić się na glebie próchniczej, przepuszczalnej o odczynie obojętnym (pH 6,8). Jeśli ziemia jest zbyt kwaśna, można wymieszać ją z wapnem.
Pamiętaj…
Na uzyskanie obfitych plonów duży wpływ mają poprzednie uprawy. Czosnek nie należy sadzić w ziemi, w której rok wcześniej rosły rośliny cebulowe, ziemniaki czy buraki. Dobrze rozwija się za to w glebie po pomidorach, ogórkach, fasoli czy bobie.
Sadzenie czosnku jesienią
Wiesz już, kiedy sadzić czosnek, ale jak to zrobić? Jak sadzić czosnek zimowy? Jeśli masz już wybrane stanowisko i przygotowaną pod czosnek glebę, czas wybrać właściwą główkę. Do sadzenia warzyw w przydomowym ogrodzie wykorzystuje się najczęściej nasiona warzyw lub cebule i rozsady. W przypadku czosnku wykorzystuje się główki czosnku, a właściwie pojedyncze ząbki.
Sadzenie czosnku na zimę wymaga wykorzystania odmiany ozimej – jest ona zazwyczaj większa. Pamiętaj, aby główka była zdrowa, bez oznak choroby, gnicia czy żerowania szkodników. Wiele osób zastanawia się, co zrobić, żeby czosnek był duży. Wpływ na rozmiar główki ma odległość pomiędzy ząbkami zakopanymi w glebie. Pojedyncze ząbki czosnku ozimego powinno sadzić się w odległości ok. 15 cm.
Czy wiesz, że…
Czosnek ozimy zawsze osiąga znacznie większy rozmiar główki od jarego, sadzonego na wiosnę, ale trudniej się go przechowuje.
A jak głęboko sadzić czosnek? Ząbki zakopuj na głębokość ok. 4–6 cm. Pamiętaj, aby stopka znajdowała się na dole.
Czosnek w doniczce – jak go uprawiać?
Czosnek zwyczajny bardzo rzadko uprawia się w doniczce, jednak nie jest to niemożliwe. Pamiętaj, aby wykorzystać do tego doniczki i osłonki o pojemności przynajmniej 3 litrów i głębokości 20 cm. Zachowaj odpowiednie terminy sadzenia i zasady dotyczące głębokości oraz odległości pomiędzy poszczególnymi ząbkami.
Znacznie łatwiejszy w hodowli domowej jest czosnek niedźwiedzi. Uprawa w doniczce nie jest trudna ani wymagająca. Będziesz potrzebował doniczki i ziemi do kwiatków z dodatkiem żwirku. Kiedy sadzić czosnek niedźwiedzi? Nasiona czosnku można wysiać już jesienią, jego liście zbiera się wówczas od marca do kwietnia, kiedy osiągną 10–12 cm. Doniczkę warto postawić w oknie wychodzącym na północ.
Czy wiesz, że…
Nie warto zwlekać ze zbieraniem czosnku niedźwiedziego. Po zakwitnięciu liście tracą swoje walory smakowe, stają się łykowate i niesmaczne, tracą również większość właściwości zdrowotnych.
Do czego wykorzystać świeży czosnek?
Świeży czosnek powinieneś mieć zawsze w swojej kuchni. Jest on popularną przyprawą, którą możesz dodać niemal do każdego dania, wzbogacając je o intensywny zapach i lekko ostry smak. Czosnek wraz z oliwą z oliwek jest często wykorzystywany w kuchni śródziemnomorskiej, nie brakuje go także w kuchni węgierskiej, ale można go spotkać niemal w każdej innej. Jesienią wykorzystasz go do kiszenia ogórków.
Czosnek dodawaj do sosów, ryb czy mięs. W kuchni możesz wykorzystać także czosnek niedźwiedzi. W przeciwieństwie do zwykłego nie pozostawia on charakterystycznego smaku na języku i jest mniej obciążający dla przewodu pokarmowego. Liście czosnku niedźwiedziego możesz dodać do sałatek, pesto, do twarogu czy omletu.
Ze świeżego czosnku możesz przyrządzić także domowej roboty syrop na kaszel i przeziębienie. W tym celu do niedużego słoika włóż kilka ząbków czosnku i pokrojoną cebulę. Zasyp wszystko cukrem. Z czasem warzywa wypuszczą sok. W połączeniu z cukrem daje niezwykle skuteczny syrop na przeziębienie i wzmocnienie odporności.
Włączenie do swojej diety czosnku ma wiele korzyści. Możesz samodzielnie go uprawiać w swoim ogrodzie lub doniczce na parapecie okna w kuchni. Dzięki temu doskonałą przyprawę i świetny lek na przeziębienie będziesz mieć zawsze pod ręką.
Może zainteresuje Cię też







