Docinanie płytek - jak i czym prawidłowo ciąć płytki?
Glazurnictwo to trudna sztuka, ale z biegiem czasu możesz się jej nauczyć. Przy wykorzystaniu odpowiedniej techniki i narzędzi, możesz opanować między innymi dokładne cięcie płytek. W jaki sposób najlepiej to zrobić i czym ciąć płytki? Na co uważać przy obsłudze szlifierki do płytek? Zapraszamy do lektury.
Prawidłowe cięcie płytek jest niezwykle istotne w kwestii późniejszego ich położenia, a także oszczędności materiału glazurniczego. Jeżeli zabierzesz się za cięcie glazury zgodnie ze sztuką, to niewiele płytek będzie trzeba wyrzucić, a przed Tobą nie stanie konieczność zakupu kolejnej paczki.
Czym ciąć płytki?
Przy pomocy poniżej prezentowanych narzędzi, możesz zająć się docinaniem płytek różnego rodzaju jak dużych rozmiarów płytki podłogowe czy ozdobne gresy do kuchni i łazienki.
Do cięcia płytek możesz wykorzystać różne narzędzia dla płytkarzy. Pierwsze z nich to przecinarka do glazury, znana też jako gilotyna. Urządzenie to jest dość proste w obsłudze. Docinanie płytek za jej pomocą powinieneś rozpocząć od narysowania linii na glazurze i ułożenie jej na maszynie, zgodnie z wytyczonym rysem. Następnie – przy użyciu specjalnego kółka – powinieneś rozpocząć cięcie glazury pewnym i jednostajnym ruchem. Ostatnią czynnością jest delikatne złamanie płytki na ciętej linii. Gotowe.
Drugim sposobem jest szlifierka do płytek ze specjalną tarczą diamentową. Tego rodzaju piła może być dostępna w wariancie na sucho i mokro, z ruchomą i nieruchomą częścią tnącą. To droższe i profesjonalne rozwiązanie, które zapewnia jednak dużą skuteczność i efektywność.
Czym ciąć płytki gresowe? Możesz stosować obydwie techniki z uwzględnieniem, że do cięcia glazury tego typu powinieneś używać diamentowych elementów tnących. Docinanie płytek tego rodzaju wymaga twardego materiału, a wzmocniona diamentem tarcza na pewno się w tym przypadku świetnie sprawdzi.
Pozostałe narzędzia, które powinieneś mieć do cięcia płytek
Jeżeli zacząłeś przygodę z glazurnictwem, to niekoniecznie musisz kupować maszynkę do docinania płytek albo specjalną piłę. Czym jeszcze ciąć płytki? W tym celu możesz wykorzystać np. specjalny nóż szklarski z powłoką diamentową albo rysik do glazury. Wyznacz ołówkiem miejsce cięcia i mocnym, pewnym ruchem dokonaj cięcia i przełam element mocnym ruchem. W przypadku, gdy glazura się wyszczerbiła, może Ci się przydać szlifierka do płytek z tarczą diamentową. Tego typu czynność to fazowanie płytek.
Nierówności i niewielkie uszczerbki możesz usunąć także przy pomocy szczypiec do glazury (fazowanie płytek ręczne wskazane jest przy niewielkim doświadczeniu i małych nierównościach). Z kolei jeżeli chcesz wycinać w płytkach otwory (np. na gniazdka), konieczne jest zastosowanie specjalnej otwornicy, umieszczonej na standardowej wiertarce.
Jak powinno wyglądać cięcie płytek?
Cięcie glazury wygląda różnie, w zależności od tego, jaką technikę i akcesoria do płytek wybierzesz. Docinanie płytek zawsze wymaga jednak przygotowania sobie podłoża i miejsca pod pracę. Podłogę, na której będziesz pracował, wyłóż kartonami zabezpieczającymi parkiet. Jeżeli tniesz płytki na sucho, zabezpiecz meble i inne przedmioty – z pewnością czynność ta strasznie zakurzy całe mieszkanie.
Zwróć uwagę na to, żeby dostosować sposób cięcia do swoich umiejętności, potrzeb i typu płytek. Inaczej wykonuje się proste nacinanie, a inaczej cięcie płytek pod kątem 45 stopni.
Cięcie płytek pod kątem 45 stopni - jak to zrobić?
Docinanie płytek pod kątem jest trudniejsze niż działanie pod kątem prostym. Cięcie płytek pod kątem 45 stopni możesz efektywnie wykonać wyłącznie przy wsparciu urządzenia elektrycznego lub maszynki, ustawiając ją pod odpowiednim i wybranym przez Ciebie kątem. Ruch musi być pewny, gdyż istnieje duże ryzyko uszczerbienia płytki. Na koniec musisz przeszlifować glazurę i jest ona gotowa do nakładania.
Pamiętaj, żeby najpierw zrobić próbę na jednej płytce, aby nabrać wprawy przed cięciem właściwym. W ten sposób szybciej nauczysz się ciąć glazurę i będziesz mógł przystąpić do etapu kładzenia płytek na ścianie.