Rozpalanie ognia w kominku

Zasady prawidłowego rozpalania ognia w kominku

Drukuj


Choć rozpalanie ognia w kominku to teoretycznie prosta czynność, mimo tego bardzo często popełniamy przy nim dużo błędów. Jeden z naszych czytelników zadał pytanie:

Mam w swoim domu kominek, ale aby go rozpalić, potrzebuję dużo czasu. Co robię źle? Czy jest to kwestia drewna, a może robię coś nie po kolei? Jak szybko i bez dymu rozpalić w kominku?

Czytelnik ma tu wiele racji. Przy rozpalaniu kominka bardzo ważny jest bowiem odpowiedni opał i rozpałka, ale także zachowanie właściwej kolejności działań. Bez tego traci się mnóstwo czasu.


Rozpalanie ognia w kominku


Jakiego drewna użyć do rozpalania?


Do rozpalenia ognia w kominku powinniśmy użyć właściwego typu drewna. Najlepiej sprawdza się drewno rozpałkowe, w formie szczap o średnicy od 2 do 4 centymetrów. Równie istotny jest jego rodzaj. Jeśli chodzi o drewno z drzew liściastych, prym wiodą:

  • buk,
  • jabłoń,
  • grusza,
  • jesion,
  • grab.

Możemy także użyć szczap z drewna pochodzącego z drzew iglastych. Najlepiej sprawdzi się tu miękkie drewno pochodzące z jodły, sosny lub świerku.

Oprócz tego powinniśmy zwrócić uwagę na to, czy drewno jest sezonowane, a więc czy przeleżało przez odpowiedni okres. Najlepsze drewno to takie, które leżakuje od 1 do 3 lat, ponieważ jego wilgotność spada wtedy do około 10-20%. Jest to bardzo istotne, ponieważ zbyt mokre drewno słabo się rozpala i oddaje mniej ciepła.


Drewno do rozpalania w kominku


Jakiej podpałki użyć do rozpalenia ognia w kominku?


Drewno kominkowe posiada dość wysoką temperaturę zapłonu, stąd też bardzo często nie jest możliwe rozpalenie go samą zapałką lub zapalniczką nawet w przypadku jego dużego rozdrobnienia. Konieczna jest odpowiednia podpałka. Możemy co prawda użyć tektury lub papieru, ale powodują one, że mamy więcej popiołu. Zdecydowanie szybciej ogień rozpalimy, korzystając z podpałki parafinowej w kostce. Jest to także bardziej ekologiczne rozwiązanie, szczególnie gdy na papierze lub tekturze znajduje się farba drukarska, której opary bywają trujące.


Umieszczenie podpałki, uzupełnienie opału w kominku i regulacja intensywności spalania


Co do zasady są dwa sposoby rozpalania ognia w kominku – od dołu lub od góry. Jaka jest różnica?


Rozpalanie kominka od dołu

Jeśli chodzi o rozpalanie ognia od dołu, rozpałkę umieszcza się pod górną warstwą szczap drewna i podpala, przy otwartych drzwiczkach kominka. Gdy płomień w kominku osiągnie już wysokość kilkunastu centymetrów, zamykamy drzwiczki na kilka minut, do czasu aż ogień nie obejmie całej porcji drewna rozpałkowego. Wówczas w kominku umieszczamy drewniane polana o średnicy kilkunastu centymetrów. W trakcie korzystania z kominka powinniśmy pamiętać o regulowaniu co pewien czas intensywności spalania drewna przez przymykanie albo otwieranie szybra lub przepustnicy.


Rozpalanie kominka od góry

W przypadku rozpalania ognia w kominku od góry, na jego dnie umieszcza się duże, co najmniej kilkunastocentymetrowe szczapy, a na nich – drobne kawałki drzewa rozpałkowego. Między takie szczapy i drewno rozpałkowe wkłada się odpowiednią podpałkę. Gdy się ją już podpali i zamknie się drzwiczki, pozostanie nam tylko wyregulowanie dopływu powietrza. Na samym początku drzwi powinny  być maksymalnie otwarte, a potem stopniowo dopływ powietrza należy odcinać, gdy płomień będzie obejmował już dolne warstwy drewna. Atutem rozpalania kominka od góry jest to, że powstająca w toku spalania sadza nie osiada tak mocno na szybie, przez co zachowuje ona czystość przez długi czas.


Drewno do kominka


Dlaczego rozpalenie ognia w kominku jest utrudnione? Najczęstsze problemy


Jeśli rozpalenie ognia w kominku jest czasochłonne, powinniśmy zwrócić uwagę na kilka rzeczy. Po pierwsze, drewno może być złej jakości lub zbyt wilgotne. Warto zatem kupić drewno dedykowane do kominków i pamiętać o tym, by przechowywać je w suchym miejscu. Po drugie, gdy ogień szybko gaśnie, problemem może być niewystarczająca ilość tlenu docierająca do paleniska. Najczęściej jest to spowodowane złym ciągiem w kominie lub przedmiotem, który powoduje blokowanie przewodu kominowego, dlatego tak bardzo istotne jest wykonywanie regularnych przeglądów kominiarskich tak, by uniknąć kłopotów w chłodne jesienne i zimowe dni.



Polecane artykuły


Może zainteresuje Cię też