Porządki w kuchni – od czego zacząć?
Kuchnia – jak segregować rzeczy i utrzymać porządek?
Co jeszcze usprawni i uporządkuje pracę w kuchni?
1. Kosz na odpady segregowalne – wszystkie śmieci przetrzymujemy w jednym miejscu i jednocześnie dbamy o środowisko.
2. Pojemniki kuchenne z pokrywką – dzięki nim produkty spożywcze zachowują dłużej świeżość i nie będą brudzić szafek, jak to jest w przypadku papierowych, łatwo dających się uszkodzić opakowań.
3. Ręczniki kuchenne – materiałowe i papierowe trzymane zawsze w tym samym miejscu, najlepiej na specjalnie zamontowanej zawieszce lub stojaku.
4. Suszarka do naczyń, jeśli nie mamy zmywarki – aby naczynia nie pleśniały, należy chować je do szafek, kiedy są całkowicie suche.

Poniżej kilka zasad, których warto przestrzegać podczas pracy w kuchni:
- zawsze odkładaj wszystkie sprzęty i przybory na ich stałe miejsce
- nie odkładaj zmywania na później
- jeśli coś rozlejesz od razu to wycieraj
- w przypadku, gdy naprawdę nie masz czasu, staraj się sprzątnąć kuchnię przed pójściem spać.
Strefa trójkąta roboczego w kuchni
Aby kuchnia stała się naprawdę funkcjonalna trzeba pamiętać o zasadzie trójkąta roboczego w kuchni. Pozwala on na umieszczenie najważniejszych elementów w kuchni, czyli lodówki, zlewu oraz płyty kuchennej w takim układzie, aby praca przebiegała szybko i sprawnie.
Te trzy elementy mają znajdować się na czubkach trójkąta. W ten sposób wszystkie produkty i potrzebne narzędzia lub sprzęty są zawsze w zasięgu.
A co z wyposażeniem kuchni?
Zlew i okap to podstawowe urządzenia, które pomogą nam utrzymać porządek w kuchni. W większości domów zlew powoli zostaje wyparty zmywarkę, ale należy pamiętać, że mimo to jest niezbędnym wyposażeniem kuchni.
Przy wyborze zlewozmywaka decydujące czynniki to materiał (emaliowany, ze stali nierdzewnej, kompozytowy lub ceramiczny), ilość komór (jedno- lub dwukomorowy) oraz kształt i wielkość. Warto też zadbać o zabezpieczenie ścian oraz blatów wokół zlewu.
Innym ważnym elementem w kuchni jest okap. Przy jego wyborze powinniśmy kierować się głównie natężeniem hałasu podczas jego pracy. Nawet najlepszy jakościowo okap pozostanie bezużyteczny, jeśli nie będziemy go włączać. Oprócz tego podczas wyboru warto wziąć pod uwagę wydajność okapu, rodzaje użytych filtrów, oświetlenie oraz dodatkowe akcesoria, np. funkcja szybkiego oczyszczania pomieszczenia.
I najważniejsza zasada zachowania porządku w kuchni – zawsze pamiętaj o uzupełnieniu zapasów środków czyszczących. Bez nich nie uda się utrzymać czystości w kuchni.
Odwiedź również sklep stacjonarny Bricomarché i sprawdź dział drobnego AGD. Tam z pewnością znajdziesz praktyczne rzeczy ułatwiające organizację pracy w kuchni!
Może zainteresuje Cię też







