Jakie słoiki do przetworów?
Jakie słoiki do przetworów wybrać, by wykonać zapasy odpowiednio smaczne i zabezpieczone? Dostępnych jest wiele różnych modeli naczyń o różnych pojemnościach. Każde z nich ma swoje zastosowanie w kuchni, więc w zależności od tego, jakie przetwory chcesz zrobić, dobierz adekwatne słoiki lub beczki.
Słoiki do przetworów – szklane czy plastikowe?
Szklane słoiki do przetworów zdecydowanie są najbardziej popularne. Nie ma co się dziwić, skoro szkło nie wchodzi w reakcje z żywnością, można je umyć w łatwy sposób, wykorzystywać wiele razy, a także poddawać recyklingowi. Plastikowe słoiki jeszcze do niedawna nie miały żadnych szans w domowym przetwórstwie. Zwykło się mówić, że materiału tego nie można „traktować” zbyt wysoką temperaturą, że może wchodzić z reakcje z żywnością, a ten niewiadomego pochodzenia może być nawet toksyczny. Nastąpiła jednak wielka rewolucja – firma BROWIN oferuje plastikowe, nietłukące się słoiki atestowane pod kątem kiszonek i marynat. Wszyscy, którzy mają już dość ciężkich szklanych słojów, mogą przerzucić się na atestowane słoiki z tworzywa, firmowane przez BROWIN.
Słoiki PET z atestem, w których można kisić
Nieszklane słoiki do kiszenia BROWIN to unikatowe produkty w ofercie. Do ich produkcji nie zastosowano szkła, więc są nietłukące, a przy tym są bezpieczne dla pożywienia i nie wchodzą w reakcje z zawartością, nawet jeżeli ma odczyn kwasowy lub jest alkoholem. Sprawdzono je pod kątem prowadzenia w nich fermentacji, a w szczególności procesu kiszenia, co zostało potwierdzone stosownym atestem. Dla amatorów domowych alkoholi mamy świetną wiadomość – słoiki te są przygotowane na zawartość zawierającą do 95% alkoholu. Bezpieczne słoiki PET do kiszenia dostępne są w różnych rozmiarach. Każdy z nich z praktyczną szczelną zakrętką z uchwytem, a niektóre z rurką fermentacyjną. To niesamowite ułatwienie w domowym przetwórstwie – masz zapewniony wspaniały smak kiszonek, bez ryzyka stłuczenia słoika w spiżarni, piwnicy czy podczas przenoszenia. To także mniejszy stres dla dzieci, które chętnie pomagają w kuchni.
Kliknij i kup: słoiki PET Browin.
Słoiki / weki na Twoje kiszonki
Do kiszonek najlepsze są słoiki z grubego szkła lub z atestowanego tworzywa. Podczas fermentacji wewnątrz słoika zwiększa się ciśnienie, a więc – aby nie dopuścić do rozdęcia i wybuchu – materiał z którego wykonano naczynie musi być odpowiednio wytrzymały. Gazy, wytwarzające się wewnątrz słoika, muszą mieć ujście. Mogą to zapewnić specjalne rurki fermentacyjne, w które zaopatrzone są słoje do kiszenia. A jeżeli takowych nie mamy i wykorzystujemy dobre słoiki typu twist-off, wystarczy od czasu do czasu lekko odkręcić wieczko. Słoiki typu weki (te z gumką) same wypuszczają gaz przez uszczelkę. A jakie słoiki do przetworów w occie? Ocet, jako roztwór kwasu, jest nieodpowiedni dla gumowych uszczelek i może powodować, że z czasem zaczną one tracić swoje właściwości. Jeżeli więc stosujesz słoiki-weki, każdego roku wymieniaj gumkę-uszczelkę na nową.
Kliknij i kup: słoiki weki Browin.
Dlaczego warto kisić w kamionce?
Kamionkowe garnki i beczki są rewelacyjne do kiszenia. Gruba glina utrzymuje odpowiednią temperaturę wewnątrz naczynia, więc przetwory cały czas mają dobre warunki do „dojrzewania” i nie psują się. Co więcej, pogłębia to smak przetworów. Jeżeli przyjrzymy się budowie kamionkowej beczki czy garnka, zobaczymy, że nie ma tu zakręcanego wieczka czy metalowej sprężyny dociskającej. Jest po prostu nakładana pokrywka. Ważne więc, by wybierać modele mające tzw. wodną uszczelkę. Powstaje ona, gdy w wyżłobienie w górnej krawędzi naczynia po prostu wleje się wodę, co dokładnie odcina zawartość garnka od powietrza. W ofercie marki BROWIN jest kilka takich naczyń kamionkowych, o różnej pojemności. Możesz więc kisić w nich ogórki, pomidory czy kapustę. Co więcej, ta kamionka jest świetna do peklowania mięs!
Kliknij i kup: beczki z kamionki Browin.
Małe słoiki – idealne na jednoporcjowe przetwory
Małe słoiczki możesz wykorzystać do wykonania przetworów „na raz”, czyli do przygotowania jednej porcji ogórków lub grzybków. Takie porcjowanie jest bardzo praktyczne, pozwala wykorzystać całą zawartość słoika do konkretnego posiłku i bardzo przydaje się w sytuacjach, kiedy każda z osób przy stole ma chęć na inny spiżarniany specjał. Jakie słoiki do przetworów wybrać więc dla małej rodziny? W asortymencie dostępne są modele o różnych pojemnościach. 212 lub 235 ml to „rozmiar” idealny na domowy chrzan lub czekodżem. 346 lub 580 ml to pojemności odpowiednie na ulubione konfitury, którymi zajadają się wszyscy domownicy. To także dobra pojemność na zamknięcie sosu pomidorowego, który będzie później bazą obiadu. Małe słoiki są przydatne także do wyrobów, których zużywamy jednorazowo stosunkowo niewielką ilość – np. do pesto z czosnku niedźwiedziego, gęstych powideł z korzennymi przyprawami, smażonych jabłek z goździkami. W najmniejszych słoikach możesz z powodzeniem zawekować kimchi lub sałatkę, które przydadzą się nie tylko w domu, ale też w trasie czy na wyjazdach.
Kliknij i kup: małe słoiki Browin.
Dobierz słoiki i… dociśnij!
Duże słoiki można wykorzystać do wygodnego kiszenia ogórków, marynowania papryki, cząstek kalafiora, a nawet cytryn bio. Są również wygodne do porcjowania warzywnej sałatki, zapasów kimchi, a także wekowania dań gotowych, w tym mięsa. Świetną opcją są słoiki z dociskiem, które umożliwiają łatwe odsączanie zawartości. Docenisz to na pewno podczas otwierania kompotów, marynowanych owoców czy odlewając wodę z ogórków na zupę ogórkową. Dociski możesz wykorzystać też jako przekładki, dzięki którym z łatwością oddzielisz warstwy różnych warzyw w jednym słoiczku.
Kliknij i kup: słoiki szklane Browin.
Beczki do kiszenia
Beczki do kiszenia umożliwiają przygotowanie większej ilości zapasów. Świetna opcja dla dużej rodziny lub miłośników menu bogatego w zdrowe i pyszne kiszonki. Beczki do kiszenia BROWIN wykonane są z tworzywa dopuszczonego do kontaktu z żywnością. Możesz więc bezpiecznie ukisić np. dużą ilość kapusty – do zimowego kapuśniaku, świątecznego bigosu lub innych dań będzie jak znalazł! Są to pojemniki, które zdecydowanie cenią sobie zaradne gospodynie, babcie i kucharki, które kiszonymi specjałami obdarowują całą rodzinę.
Kliknij i kup: beczki do kiszenia Browin.
Na to uważaj!
Krótkie przypomnienie, jakie słoiki do przetworów nie mogą być użyte i na co należy zwracać szczególną uwagę.
- Popękane słoiki – domowe klejenie słoików nie wchodzi w grę, wyrzuć je do pojemnika na szkło.
- Wyszczerbione gwinty – zamknięcie nie będzie szczelne, przetwory zepsują się.
- Słoiki, które mimo umycia zachowały zapach poprzedniego „wsadu” możesz wykorzystać, jeśli uzupełnisz je taką samą zawartością.
- Wybrakowane pokrywki nie zabezpieczą przetworów. Wyrzuć je (do odpowiedniego pojemnika) lub poddaj domowemu upcyklingowi.
- Zardzewiałe metalowe zakrętki zastąp nowymi – rdza wchodzi w reakcje z żywnością i nie jest przeznaczona do jedzenia.
- Sparciałe gumki lub uszczelki kauczukowe – nie zapewniają szczelności i nie nadają się do wykorzystania.