Jak uzdatnić wodę w domu?

Drukuj

osoba nalewającą wodę do szklanki z kranika do picia

Uzdatnianie wody to proces, który jest niezbędny, żeby przygotować ją do spożywania jej przez człowieka. Jak przeprowadzić go w domowych warunkach? Z jakich urządzeń skorzystać i na jakie systemy postawić? Jakie warunki powinna spełniać uzdatniona odpowiednio woda? Na te i wiele innych pytań odpowiadamy w poniższym wpisie.


Podstawowe zalecenia odnośnie do wskaźników wody pitnej

Dzienne zapotrzebowanie na wodę jednego człowieka wynosi około 2 litrów. T, która występuje w przyrodzie, nigdy nie jest idealnie czysta – zawsze zawiera rozpuszczone w niej substancje, nie tylko minerały, ale też bakterie czy wirusy. Ich spożywanie, jak się pewnie domyślasz, może wiązać się nie tylko z wątpliwymi doznaniami smakowymi, ale też poważnymi problemami zdrowotnymi. Wodę można kupować w sklepie, mając pewność, żeby została poddana wnikliwym badaniom i odpowiednio przygotowana do spożywania. Takie rozwiązanie na dłuższą metę nie jest ani ekonomiczne, ani komfortowe, ani korzystne dla środowiska. Lepszym pomysłem jest odpowiednie uzdatnienie wody, czyli przygotowanie jej w taki sposób, by nadawała się do picia.


Jakie są dokładne zalecenia, związane ze wskaźnikami wody pitnej? W ocenie jej jakości wody bierze się pod uwagę wskaźniki:


  • fizyczne (barwę, temperaturę, odczyn, przeźroczystość, mętność, zapach, twardość, przewodnictwo elektryczne);
  • chemiczne (zawartość substancji chemicznych, chemiczne zapotrzebowanie na tlen, czyli utlenialność oraz zawartość całkowitą węgla organicznego);
  • biologiczne (między innymi obecność grzybów, glonów i bakterii chorobotwórczych).


Oceny jakości wody dokonuje się w oparciu o Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 29 marca 2007 roku oraz z dnia 20 kwietnia 2010 roku, w którym można znaleźć konkretne wymagania, jakie musi spełniać woda zdatna do picia. W wytycznych wymienia się następujące wskaźniki oceny wody: barwę, mętność, zapach, temperaturę, twardość, utlenialność, zawartość żelaza, amoniaku, azotanów (V) i azotanów (III), siarczanów, chlorków oraz tlenu rozpuszczonego.


Wskaźniki te prezentują się następująco:


Fizyczne:


  • odczyn pH 6,5-9,5
  • mętność 1 NTU
  • zapach i smak akceptowalny
  • barwa 151 mg Pt/dm3


Chemiczne:


  • twardość ogólna 60-500 mg CaCO3/l
  • żelazo 200 µg/l
  • mangan 50 µg/l
  • azotyny4 0,50 mg/l
  • azotany4 50 mg/l
  • chlorki3 250 mg/l
  • siarczany3 250 mg/l
  • jon amonowy inaczej amoniak 0,50 mg/l
  • utlenialność z KMnO4 6 mgO2/l
  • przewodność 2500 µS/cm


Po co uzdatniać wodę?

Najprościej rzecz ujmując, wodę uzdatnia się po to, żeby możliwe było jej bezpieczne spożywanie. Warto jednak pamiętać, że pod pojęciem “uzdatniania” kryje się też poprawa walorów wizualno-smakowych wody czy zmiękczenie jej. Twardość wody pitnej nie jest bezpośrednim zagrożeniem dla ludzkiego życia, ale mogą mieć wpływ zarówno na jego komfort i zdrowie, jak i na stan urządzeń, które mają z wodą kontakt (jak garnki czy dzbanki).


To też warto wiedzieć! Uzdatnianie wody można rozpatrywać również w kontekście… portfela. Dzięki przygotowaniu wody kranowej do picia obniżysz koszty zakupu wody źródlanej czy mineralnej, którą dotąd wybierałeś zamiast wątpliwej jakości “kranówki”. Nie bez znaczenia pozostaje też zmniejszenie ilości plastikowych odpadków (butelek, korków itd).


Jak uzdatnić wodę w domu?

Uzdatnianie wody w domu to szereg różnego rodzaju procesów, których celem jest poprawa bezpieczeństwa i komfortu picia wody z kranu. Zanim wprowadzimy nowatorskie systemy wpływające na jakość wody, warto ją w ogóle… zbadać. Wystarczy zanieść próbkę wody z kranu do akredytowanego laboratorium, które w cenie około 400 zł przeprowadzi wnikliwą analizę. Jednocześnie można też sprawdzić poziom twardości wody – w tym celu wystarczy użyć specjalne testy paskowe lub kropelkowe.

filtry do wody oraz szklanka z wodą

Po przebadaniu wody, można podjąć decyzję o dokładnym sposobie uzdatniania, jaki należy wprowadzić, by móc przez przeszkód pić “kranówkę”. Systemów jest sporo, a każdy z nich warto znać, by mieć świadomość licznych możliwości.


  • Zmiękczanie wody to proces polegający na redukcji związków i substancji, które sprawiają, że jest twarda (to głównie związki wapnia i magnezu). Najczęściej w tym celu stosuje się filtry do wody.
  • Odżelazianie i odmanganianie, czyli procesy, w wyniku których usuwa się nadmiar manganu i żelaza. Związki te powodują charakterystyczny, metaliczny posmak wody i nadają jej nieprzyjemny zapach.
  • Odwrócona osmoza to metoda uzdatniania wody, w której zanieczyszczenia rozpuszczalne i koloidalne oddzielane są za pomocą zjawiska osmozy, czyli z wykorzystaniem rozpuszczalnika transportowanego przez membranę półprzepuszczalną. To metoda polecana zwłaszcza do usunięcia z wody zanieczyszczeń chemicznych oraz drobnoustrojów.
  • Dezynfekcja – to metoda uzdatniania wody skażonej biologicznie. Można ją przeprowadzić na przykład za pomocą specjalnych lamp UV.
  • Filtracja z użyciem węgla aktywnego, eliminująca na przykład cząsteczki chloru, pestycydy, metale ciężkie i inne zanieczyszczenia. Filtry tego typu nie tylko poprawiają smak i zapach wody, ale mogą też uchronić przed problemami zdrowotnymi. W zależności od razu filtrów należy je regularnie wymieniać bądź regenerować.


Uzdatnianie wody w domu jednorodzinnym – filtrowanie czy zmiękczanie?

W wodociągach miejskich woda jest regularnie badana i, przynajmniej w teorii, powinna być w pełni zdatna do spożywania. Warto jednak zachować ostrożność – nigdy nie wiadomo, czy instalacja w danym budynku jest w pełni sprawna. Nie zaszkodzi wody z kranu dodatkowo filtrować, na przykład za pomocą specjalnych dzbanków z filtrem węglowym lub pić po uprzednim przegotowaniu.


W przypadku domów jednorodzinnych sprawa jest tym bardziej skomplikowana, a kwestia właściwego uzdatniania wody – kluczowa. Tu metodę uzdatniania uzależnia się przede wszystkim od sposobu pozyskania wody (głębinowa, ze studni kopanej), wyników jej badań, od indywidualnych potrzeb mieszkańców, rodzaju hydroforów itd. Najrozsądniejszym rozwiązaniem w przypadku domów wolnostojących może być montaż stacji uzdatniania wody, dobranej między innymi pod kątem zużycia wody czy domowego budżetu.


Pompy wody pobieranej z własnych ujęć koniecznie muszą być wyposażone w filtry mechaniczne, które wychwytują małe zawiesiny, takie jak piasek, osady, rdza. Można wybrać takie, które należy od czasu do czasu czyścić lub samoczyszczące. Na wczesnym etapie uzdatniania wody ze studni należy też przeprowadzić procesy:


  • odżelaziania za pomocą specjalnych systemów napowietrzania i wychwytywania cząstek żelaza na złożach kwarcowych;
  • odmanganiania (do wychwytywania związków manganu stosuje się w tym przypadku złoże katalityczne);
  • zmiękczania wody za pomocą procesu wymiany jonowej (tu złoże regenerowane jest za pomocą roztworu soli kuchennej);
  • usuwania azotanów, azotynów i siarczanów za pomocą urządzeń wypełnionych anionitem.


W domu jednorodzinnym można stosować też różnego rodzaju filtry do wody, mocowane miejscowo na kranach. Ich zadaniem jest zmniejszanie poziomu żelaza lub manganu albo wapnia i magnezu. Eksperci zalecają też stosowanie specjalnych uzdatniaczy na całą instalację wodną w domu.


Wskazówka!

Nigdy nie jest za późno na poprawę jakości spożywanej wody, nawet jeśli nie realizujesz budowy domu od zera. Jeśli smak, wygląd lub zapach wody Cię nie zadowala, a tym bardziej, jeśli wyniki jej badań nie są zadowalające, warto pomyśleć o wprowadzeniu rozwiązań uzdatniających.


Domowe urządzenia do uzdatniania wody

mężczyzna nalewający wodę do pojemnika z filtrem

Oprócz wspomnianych filtrów na kran, w domach i mieszkaniach można też stosować inne urządzenia do uzdatniania wody. Należą do nich wspomniane już wcześniej dzbanki i butelki z filtrami węglowymi, ale też bakteriobójcze lampy UV do wody, które skutecznie dezynfekują wodę ze studni i nie tylko.


Czy zapamiętałeś?

W przypadku wody z własnego ujęcia (w domach rodzinnych) warto stosować profesjonalne stacje uzdatniania. W przypadku mieszkań z wodą z wodociągów warto postawić na uzdatniacze w rodzaju filtrów narurowych czy zmiękczaczy wody, które poprawią jej smak i inne walory.


Jeśli chodzi o uzdatnianie wody, do wyboru masz szereg rozmaitych rozwiązań, które opierają się na różnych technologiach i dają nieco inny efekt. Środki i akcesoria do uzdatniania wody, idealne do zastosowania w domowych warunkach, znajdziesz w sklepie Bricomarche.pl – zajrzyj i sprawdź, co zda egzamin w Twoim przypadku.



Polecane artykuły


Może zainteresuje Cię też