Kalendarz robienia domowych przetworów

Drukuj
Domowe przetwory są smaczne, naturalne i przede wszystkim zdrowe. Sezonowe owoce i warzywa dają ogromne pole do popisu. Możesz przygotowywać z nich dżemy, sosy, konfitury, nalewki, soki i przeciery. Warto zatem wiedzieć, kiedy robić przetwory oraz kiedy poszczególne owoce i warzywa są najsmaczniejsze i najtańsze.


Kalendarz robienia przetworów

W lipcu dojrzewają wszystkie rodzaje porzeczek, agrest, morele i jagody. Dostępne są jeszcze truskawki, poziomki i czereśnie. To najlepszy okres na przygotowanie z tych owoców rozmaitych przetworów: soków, dżemów, musów, galaretek, konfitur, win i nalewek. W lipcu nie możesz też przegapić sezonu na kalarepę, fasolkę szparagową, groszek oraz ogórki.

Sierpień zaczyna się od zbioru śliwek – renklod i mirabelek oraz wczesnych odmian gruszek. Nadal jest dobry czas na kiszenie i konserwowanie ogórków. Schyłek miesiąca to najlepszy czas na przygotowanie przetworów z pomidorów. W sierpniu owocują i dostępne są jeżyny, maliny, owoce czarnego bzu, wiśnie, brzoskwinie, cukinia, patison, kabaczek oraz kurki.

Wrzesień natomiast to bardzo dobry okres, by przygotować rozmaite sałatki wielowarzywne do słoików. Warto zrobić przetwory z cukinii, kabaczków, pomidorów, papryki, kalafiora, marchwi, buraków, a także marynaty owocowe (śliwki, jabłka, gruszki). Z przerośniętych ogórków można natomiast przygotować pikle. Wrzesień to również czas robienia przetworów z jabłek, śliwek, winogron, aronii, jarzębiny, kalafiora i papryki.

Pasteryzowanie

Są trzy metody pasteryzowania: gotowanie słoików, pieczenie w piekarniku i po prostu zalewanie ich gorącą zawartością. W każdym przypadku słoiki należy odwrócić do góry dnem i studzić powoli pod kocem. Udane pasteryzowanie poznasz po wciągniętym wieczku.

- Pasteryzowanie w garnku: umyj i wyparz słoiki, a na dno garnka połóż ścierkę – po pierwsze, żeby słoiki nie pękły, a po drugie, żeby nie stały zbyt prosto w garnku; do wyparzonych słoików wlej zagotowaną zawartość; zakręć i wstaw do gorącej, ale nie wrzącej wody, tak żeby zakryć je w 3/4 wysokości; gotuj od 20 do 30 minut; ostrożnie wyjmij na ścierkę i połóż do góry dnem, przykryj kocem, żeby powoli stygły (po kilkunastu godzinach wieczka powinny się wciągnąć).
- Pasteryzowanie w piekarniku: do umytych i wyparzonych słoików nalej zawartość, którą chcesz pasteryzować; do lekko rozgrzanego piekarnika wstaw słoiki; nastawić piekarnik na 130 stopni bez termoobiegu i piecz słoiki co najmniej godzinę od osiągnięcia temperatury; następnie studź pod kocem odwrócone do góry dnem.


Polecane artykuły


Może zainteresuje Cię też