Słodkie przetwory na zimę.

Drukuj

Lato to wyjątkowa pora roku, która hojnie obdarza nas dobrodziejstwami z ogrodu. Mnóstwo owoców i warzyw sprawia, że witaminy i potrzebne minerały mamy niemalże na wyciągnięcie ręki. Podczas upalnych, wakacyjnych dni warto jednak pomyśleć o zimie, a raczej o przygotowaniu ciekawych przetworów, które zapełnią naszą spiżarkę. Wbrew pozorom robienie słoików na zimę nie musi być czasochłonne. Wystarczą sprawdzone przepisy i dobra organizacja pracy. Szukasz inspiracji na przetwory na zimę? Uwielbiasz słodkie połączenia, dzięki którym możesz później urozmaicić zimowe desery i ciasta? Zobacz najciekawsze słodkie przetwory i zapełnij półki w swojej spiżarce!


Dżemy i powidła – obowiązkowe w spiżarce praktycznej pani domu

Czy kupując dżemy i powidła w sklepie, zwracasz uwagę na ich skład? Jeśli nie, koniecznie zrób to przy najbliższej okazji! Spore może być twoje zdziwienie na wieść, iż w ulubionym dżemie masz zaledwie kilkadziesiąt procent owoców. O wiele lepiej i zdrowiej jest wykorzystać letnie owoce i zrobić z nich dżemy samodzielnie. Co więcej, w domowych przetworach tego typu będzie o wiele mniej cukru, bo to ty decydujesz, ile go dodasz na daną porcję.

Największą popularnością cieszą się dżemy truskawkowe. Bardziej wyrafinowanym smakoszom na pewno spodobają się dżemy agrestowe, porzeczkowe czy wiśniowe. Coraz więcej zwolenników mają także dżemy robione z jesiennej królowej, mianowicie dyni. Wielbicielom delikatniejszych smaków do gustu mogą przypaść także dżemy z… bananów! Po przełożeniu gotowego dżemu do słoików możesz je oryginalnie udekorować. Naklejki, wstążeczki czy papierowe bileciki będą wspaniałą ozdobą w domowej spiżarni. Pamiętaj także, aby zawsze podpisać słoik, podając rodzaj dżemu i rok wykonania. Zdecydowanie ułatwi ci to organizację w twojej spiżarce!

Jeśli robienie przetworów sprawia ci radość, wypróbuj także domowe powidła. Ich smaku nie da się porównać ze sklepowymi propozycjami, a na większość przepisów składają się zaledwie dwa produkty – śliwki i cukier. Ten drugi możesz śmiało zastąpić zdrowszą wersją, czyli np. ksylitolem. Dżemy i powidła to wspaniałe dodatki do naleśników, ciast czy deserów na zimę. Po otwarciu słoika poczujesz słodki smak lata i owoców dojrzałych w wakacyjnym słońcu.

Karmelizowane owoce, jeśli pieczenie jest twoją wizytówką

Uwielbiasz piec ciasta i sprawia ci to mnóstwo radości? Goście nie mogą się doczekać twoich popisowych wypieków? Latem koniecznie wykonaj karmelizowane owoce do słoików. To obowiązkowy dodatek w spiżarce każdej pani domu, która piecze często i chętnie. Karmelizowane owoce to nic innego jak owoce moczone w cukrze rozpuszczonym w wodzie. Syrop z cukru robimy rozpuszczając cukier z wodą, najlepiej na dużej patelni. Następnie dodajemy do syropu owoce i podsmażamy je delikatnie tak, by uzyskały pożądaną konsystencję. Sprawdzają się idealnie do tortów, ciast czy deserów. Smakują doskonale i jednocześnie są oryginalną ozdobą danego wypieku. Karmelizowane wiśnie to domena np. tortu szwarcwaldzkiego. Sporo wielbicieli mają także karmelizowane gruszki, podawane potem np. z gorącą czekoladą, czy karmelizowany ananas, który będzie urozmaiceniem zimowych deserów.

Musy owocowe nie tylko dla najmłodszych!


Ciekawą propozycją, jeśli chodzi o słodkie przetwory na zimę, są musy owocowe. Robi się je jeszcze szybciej niż dżemy, a ich zastosowanie jest w kuchni naprawdę spore. Musy owocowe kojarzą się nam najczęściej z kuchnią dla maluchów, ale naprawdę warto wykonać parę słoików na zimę. Najpopularniejszy to mus jabłkowy. Do jego zrobienia potrzebujesz tylko jabłek i cukru. Składniki musisz rozgotować i przełożyć do słoików. Mus sprawdzi się do jabłecznika i innych ciast, a także do naleśników, które uwielbiają smakosze w każdym wieku. Wypróbuj koniecznie owocowy mus na zimę i przekonaj się, że owoce w tej formie są naprawdę smaczne!



Polecane artykuły


Może zainteresuje Cię też