Porządki w kuchni – od czego zacząć?

Drukuj
Kuchnia – jak segregować rzeczy i utrzymać porządek?

Kuchnia to wyjątkowe miejsce, zwłaszcza podczas przygotowywania imprez i spotkań ze znajomymi. Niestety jest to również miejsce, w którym bardzo szybko powstaje bałagan. Wystarczy zabrać się za gotowanie, a chwilę potem w zlewie zaczynają piętrzyć się naczynia, na stole leżą przybory kuchenne, a blaty obstawione są różnymi produktami.
Co zrobić, aby nasza kuchnia codziennie zachwycała porządkiem i czystością? Warto zwrócić na to uwagę już przy wyborze szafek kuchennych. Powinny przede wszystkim być:
- odpowiednio wysokie i zawieszone na takiej wysokości, aby można było swobodnie z nich korzystać
- pojemne, z wysuwanymi szufladami lub z możliwością zainstalowania wyciągów podblatowych.
Nawet najgłębsza szafka kuchenna na nic nam się nie przyda, jeśli żeby sięgnąć po znajdujące się głębiej produkty będzie trzeba wyjąć najpierw te bliżej drzwiczek.
Dlatego pierwszą zasadą organizacji pracy w kuchni jest wyposażenie jej w różnego rodzaju kosze, pojemniki i pudełka. Dzięki nim łatwiej posegregujemy małe rzeczy i przybory kuchenne.
 
Co jeszcze usprawni i uporządkuje pracę w kuchni?

1. Kosz na odpady segregowalne – wszystkie śmieci przetrzymujemy w jednym miejscu i jednocześnie dbamy o środowisko.
2. Pojemniki kuchenne z pokrywką – dzięki nim produkty spożywcze zachowują dłużej świeżość i nie będą brudzić szafek, jak to jest w przypadku papierowych, łatwo dających się uszkodzić opakowań.
3. Ręczniki kuchennemateriałowe i papierowe trzymane zawsze w tym samym miejscu, najlepiej na specjalnie zamontowanej zawieszce.
4. Suszarka do naczyń, jeśli nie mamy zmywarki – aby naczynia nie pleśniały, zawsze trzeba chować do szafek suche rzeczy.
 
Przydatny w kuchni może być również lokalizator kluczy oraz zaokienny termometr.

Poniżej kilka zasad, których warto przestrzegać podczas pracy w kuchni:


- zawsze odkładaj wszystkie sprzęty i przybory na ich stałe miejsce

- nie odkładaj zmywania na później

- jeśli coś rozlejesz od razu to wycieraj

- w przypadku, gdy naprawdę nie masz czasu, staraj się sprzątnąć kuchnię przed pójściem spać.

 

Strefa trójkąta roboczego w kuchni

 

Aby kuchnia stała się naprawdę funkcjonalna trzeba pamiętać o zasadzie trójkąta roboczego w kuchni. Pozwala on na umieszczenie najważniejszych elementów w kuchni, czyli lodówki, zlewu oraz płyty kuchennej w takim układzie, aby praca przebiegała szybko i sprawnie.

Te trzy elementy mają znajdować się na czubkach trójkąta. W ten sposób wszystkie produkty i potrzebne narzędzia lub sprzęty są zawsze w zasięgu.

 

A co z wyposażeniem kuchni?

 

Zlew i okap to podstawowe urządzenia, które pomogą nam utrzymać porządek w kuchni. W większości domów zlew powoli zostaje wyparty zmywarkę, ale należy pamiętać, że mimo to jest niezbędnym wyposażeniem kuchni.

Przy wyborze zlewozmywaka decydujące czynniki to materiał (emaliowany, ze stali nierdzewnej, kompozytowy lub ceramiczny), ilość komór (jedno- lub dwukomorowy) oraz kształt i wielkość. Warto też zadbać o zabezpieczenie ścian oraz blatów wokół zlewu.

Innym ważnym elementem w kuchni jest okap. Przy jego wyborze powinniśmy kierować się głównie natężeniem hałasu podczas jego pracy. Nawet najlepszy jakościowo okap pozostanie bezużyteczny, jeśli nie będziemy go włączać. Oprócz tego podczas wyboru warto wziąć pod uwagę wydajność okapu, rodzaje użytych filtrów, oświetlenie oraz dodatkowe akcesoria, np. funkcja szybkiego oczyszczania pomieszczenia.

I najważniejsza zasada zachowania porządku w kuchni – zawsze pamiętaj o uzupełnieniu zapasów środków czyszczących. Bez nich nie uda się utrzymać czystości w kuchni.

Odwiedź również sklep stacjonarny Bricomarché i sprawdź dział drobnego AGD z pewnością znajdziesz tam praktyczne rzeczy ułatwiające organizację pracy w kuchni.



Polecane artykuły


Może zainteresuje Cię też