> Kiedy warto zainstalować filtr do wody?
Czy widziałeś reklamy telewizyjne zachęcające do picia wody prosto z
kranu? Odważyłeś się jej spróbować? Owszem, lokalne stacje uzdatniania wody filtrują ją bardzo dokładnie, zgodnie z obowiązującymi normami, ale nie ufaj instalacji wodnej doprowadzającej wodę do Twojego domu. To właśnie w niej znajdują się takie zabrudzenia jak: zawiesiny, drobny piasek i rdza, które zmieniają barwę wody i jej smak. Rozwiązaniem tej sytuacji może być dla Ciebie zakup mechanicznych filtrów do domowego oczyszczania wody.
Zanim jednak zdecydujesz się na któryś z nich, wykonaj badanie wody. Jest na to kilka sposobów:
- 1. Wlej wodę do szklanki i zaobserwuj jej klarowność – zabrudzenia i mętność oznaczają konieczność założenia filtra, gdyż jest to oznaka, że znajdują się w niej związki humusu, wodorotlenek żelaza i manganu lub iły i gliny.
- 2. Powąchaj wodę – jeśli wyczujesz zapach roślinny albo gnilny, to również oznacza, że bez filtra nie dasz rady jej oczyścić.
- 3. Oddaj próbkę wody do badania fizykochemiczngo – w tym celu udaj się do specjalnego laboratorium sanitarno-epidemiologicznego, żeby nabyć lub wypożyczyć pojemnik do próbki. Ocena jej przydatności do spożycia będzie gotowa po kilku dniach.
> Zalety stosowania filtrów
Dzięki filtrom woda jest nie tylko czysta i zdatna do spożycia bezpośrednio z kranu, ale również jest zmiękczona, więc w czajniku nie osadzi Ci się kamień. Uchronisz także swoją pralkę, zmywarkę i ekspres do kawy przed pękaniem i szybkim zużywaniem się części, które mają stały kontakt z wodą. Miękka woda zmniejsza zużycie detergentów. Ale uważaj wpływ na trwałość filtrów ma częstotliwość płukania, regenerowania lub wymiany wkładów. Rób to zgodnie z zaleceniami producenta.
> Jaki filtr wybrać?
Filtry mogą być łączone szeregowo, dlatego warto zainwestować w odpowiedni zestaw, który uchroni Cię przed różnego rodzaju zanieczyszczeniami. Najbardziej popularny zestaw składa się z:
*
filtra wstępnego (mechanicznego), który usuwa piasek, zawiesiny, rdzę i kamień
*
filtra z wkładem węglowym (np.
wkładem węglowym Dafi), który jest już nieco bardziej zaawansowany i usuwa związki
organiczne, zawiesiny oraz chlor, poprawiając klarowność wody, jej smak i zapach