W ofertach sklepów pojawia się też coraz więcej wzorów grillów gazowych i elektrycznych. Są one przeznaczone dla tych, którzy cenią sobie wygodę i komfort. Szybko osiągają wymaganą temperaturę, którą łatwo utrzymać na pożądanym poziomie. Nie trzeba w nich rozpalać ognia, oszczędzają czas i łatwo się je czyści, gdyż po grillowaniu nie ma popiołu.
Jak rozpalić grilla? Przed przystąpieniem do działania upewnij się, że grill stoi w bezpiecznym miejscu, a więc jest stabilny i nie jest narażony na zbytnie powiewy wiatru.
Teraz wybierz węgiel odpowiedni do potraw, które przyrządzasz.
Węgiel drzewny sprawdzi się przy mniejszych kawałkach mięsa, ponieważ szybko się rozpala (10-15 min.) i daje bardzo dużo ciepła, natomiast
brykiet przy dużych i grubych kawałkach, gdyż ma konstrukcję bardziej zwartą i długo oddaje ciepło. Jest mocno kaloryczny, więc można na nim osiągnąć bardzo wysokie temperatury.
Następne czynności zależą od rodzaju podpałki, którą wybierzesz. Jeśli jest to kostka, ułóż ją na dnie paleniska, obłóż wybranym węglem i podpal.
Możesz też użyć specjalnego
startera. Nasyp do niego odpowiednią ilość węgla lub brykietu. Ustaw na grillu i podpal 3-4 kostki rozpałki. Postaw na podpalonych kostkach komin do rozpalania. Następnie odczekaj, aż powierzchnia rozpalonego węgla lub brykietu pokryje się szarym popiołem. Teraz przesyp żarzący się węgiel do paleniska, uważając na iskry.
Inną opcją jest podpałka w płynie. W tym przypadku ułóż węgiel w palenisku, polej podpałką i podpal. Uważaj, żeby ogień nie poparzył Ci rąk. Możesz użyć
ochronnych rękawic żaroodpornych.
Na koniec dosyp węgiel i poczekaj, aż całość się rozżarzy. Zwróć uwagę, żeby podpałka była bezwonna, wtedy mięso nie przesiąknie szkodliwymi substancjami.
W trakcie grillowania nie dodawaj nowych kostek rozpałki. Wystarczy, że będziesz dosypywać węgiel.
Na skutecznie rozpalony grill połóż ruszt. Nie zapomnij posmarować go tłuszczem, żeby Twój potrawy nie przywierały.
Udanych spotkań przy grillu!