Ogródek warzywny to marzenie każdego, kto lubi dodawać składniki roślinne do swojego jadłospisu. Nasiona warzyw to najprostszy sposób na uprawę własnych warzyw wybranych gatunków. Wszystkie opakowania są jasno oznaczone, dlatego łatwo można wybrać dokładnie te produkty, które nas interesują. Dodatkowo wszystkie nasiona warzyw mają opisany sposób uprawy, od momentu siadania, przez podlewanie, odpowiedni stopień nasłonecznienia, aż po wzmacnianie w okresie wegetacji.
Dostępne w sklepie Bricomarche.pl nasiona to najprostszy sposób na to, aby uzyskać własne plony. Warzywa można uprawiać w gruncie - wówczas ich wysiew przeprowadza się bezpośrednio na grządkach albo do skrzynek, aby potem przesadzić siewki. Co więcej, większość warzyw dobrze radzi sobie również w mini-szklarniach czy w skrzynkach, dlatego mogą być posadzone na przykład na balkonie, a niekiedy również w domu. Zdrowe warzywa z własnego ogródka to coś wartego odpowiedniej pielęgnacji roślin oraz dbania o nie przez kilka miesięcy od wysiewu.
Zdrowe i smaczne warzywa z własnego ogródka
Warzywa są podstawowym źródłem niezbędnych witamin i minerałów. Nie powinno ich zabraknąć w żadnym posiłku. Czasami trudno jednak znaleźć warzywa, do których masz pewność, że nie były pryskane środkami chemicznymi. Jest jednak na to rozwiązanie! Jeśli tylko masz miejsce w swoim ogrodzie, koniecznie zagospodaruj jeden kawałek na ogródek warzywny! Nie ma nic smaczniejszego od własnoręcznie wyhodowanych warzyw.
Do założenia ogródka warzywnego będziesz potrzebował nasion. W tej kategorii znajdziesz duże opakowania nasion warzyw. Dzięki nim będziesz mógł wysiać pietruszkę, marchew, ogórki, rzodkiewkę czy sałatę. Nasiona mogą być pakowane pojedynczo lub na wygodnej taśmie, dzięki której zachowasz odpowiedni odstęp pomiędzy sadzonkami.
Duże opakowania nasion warzyw są wyborem ekonomicznym, jednak jeśli masz mało miejsca w swoim ogrodzie, lepiej wybrać mniejsze opakowania, dzięki czemu masz pewność, że nasiona są świeże.
Jakie warzywa można wysiewać z nasion?
Niemal wszystkie popularne gatunki warzyw możesz wysiać z nasion. Niektóre łatwiej jest wyhodować z gotowych sadzonek, jednak jeśli jesteś wprawnym ogrodnikiem i masz dużo cierpliwości, nasiona będą lepszym rozwiązaniem.
W tej kategorii znajdziesz nasiona Eden – firmy, która specjalizuje się w produkcji wyselekcjonowanych nasion różnych gatunków warzyw. Warto zwrócić uwagę, że niektóre z nich występują w różnej odmianie. Możesz wybrać ogórki gruntowe Hela, Parys, Tytus czy Cezar. Tak samo jest z marchwią. Do wyboru masz nasiona Eden marchwi Lenka, Amsterdam, Nantes czy Berlikumer. Różnią się od siebie nieco wielkością i kształtem. Wymagania uprawy mają jednak podobne dla wszystkich gatunków marchwi.
W Twoim ogródku nie może także zabraknąć, buraka ćwikłowego, pietruszki korzeniowej czy pora i selera, z których ugotujesz pyszne zupy dla całej rodziny. Oprócz tego zasadź, bób, kalarepę, kapustę, rzodkiewkę, szczaw czy fasolę szparagową i dynię. Wszystkie te warzywa dostarczają mnóstwo ważnych składników odżywczych.
Jak i kiedy sadzić warzywa do ogrodu?
W jaki sposób sadzić warzywa do ogrodu? Nasiona można wysiewać na kilka sposobów. Każdy z nich da Ci możliwość wyhodowania dorodnych i zdrowych okazów. Dopasuj go więc do swoich umiejętności, posiadanego sprzętu i czasu.
Jeśli chcesz się cieszyć wczesnymi plonami, warto nasiona wysiać do inspektów, w których ziemia ma już odpowiednią temperaturę. Inspekty najczęściej przykryte są szkłem, dzięki czemu sadzonki są osłonięte przed ewentualnie występującymi przymrozkami. Warzywa wówczas możesz już zasiać w marcu.
Jeśli jednak nie zdążysz tego zrobić, możesz zasiać je wprost do gruntu. Robi się to jednak znacznie później, kiedy ryzyko przymrozków jest już niewielkie.
W przypadku hodowli warzyw z nasion bardzo ważne są terminy wysiewu, których należy się trzymać. Dostosowane są one do wymagań danej rośliny i jej okresu wegetacyjnego. Przykładowo w marcu lub kwietniu wprost do gruntu możesz zasiać cebulę zwyczajną, koper, marchew, pietruszkę korzeniową czy rzodkiewkę. Na początku kwietnia wysiej groch i bób. W kwietniu możesz zasadzić także szpinak czy buraka ćwikłowego. Z kolei w maju wysiej marchew, dynię, ogórki czy cukinię. Aby dobrze zaplanować swoje prace ogrodowe, zerknij do kalendarza siewu warzyw do gruntu.
Jak zorganizować swój ogródek warzywny?
Aby zapewnić warzywom odpowiednie warunki do wzrostu, należy odpowiednio przygotować im miejsce. Swój ogródek warzywny koniecznie zaplanuj w miejscu dobrze nasłonecznionym, oddalonym od drzew czy kwitnących krzewów, które nie tylko zasłaniałyby im słońce, ale stanowiłyby także sporą konkurencję do składników pokarmowych.
Jeśli chcesz wysiać warzywa na wiosnę, odpowiednie przygotowanie grządek warto rozpocząć już jesienią. Wówczas przekop ziemię i wymieszaj ją z naturalnym nawozem, najlepiej kompostem. Przez zimę z kompostu wszystkie niepotrzebne składniki zostaną wypłukane, a te potrzebne ulegną pozytywnym przemianom. Na wiosnę czeka Cię jedynie powierzchowne przekopanie ziemi i usunięcie wyrosłych chwastów.
Metody wysiewu warzyw
Nasiona warzyw możesz siać na wiele sposobów. Najpopularniejszy i najefektywniejszy jest wysiew w rzędach. Warto wówczas dobrze rozplanować swoje uprawy i np. na przemian sadzić cebulę i marchew. Obecność cebuli doskonale odstrasza szkodniki zagrażające marchwi. W ten sposób wzmocnisz naturalną ochronę roślin przed szkodnikami.
Większe nasiona warzyw sadzi się punktowo. Do jednego dołka wkłada się jedno nasiono lub trzy, aby po wykiełkowaniu wybrać najsilniejszą siewkę, a resztę usunąć.
Drobne nasiona możesz wcześniej wymieszać z piaskiem, dzięki czemu po rozsypaniu ich na grunt zachowasz równomierne odległości pomiędzy sadzonkami.
Nie wiesz, na jaką głębokość siać nasiona? Odpowiednią informację znajdziesz na opakowaniu nasion. Z reguły wszystkie nasiona należy przykryć gruntem. Im większe nasiono, tym powinno siać się je głębiej.
Jakie warzywa warto moczyć przed siewem?
Czy w ten sam sposób wysiewa się wszystkie warzywa? Nasiona niektórych gatunków warto przed włożeniem do gleby nieco przygotować. Przede wszystkim chodzi tu o nasiona bobu czy grochu. Cechują się one sporymi rozmiarami. Oba gatunki można namoczyć i podkiełkować. Jak to zrobić?
Przed zasadzeniem możesz namoczyć nasiona w wodzie o temperaturze 25–30°C. W wodzie należy je trzymać około 12. czy nawet 24. godzin. Wówczas nieco napęcznieją. Tak przygotowane nasiona należy delikatnie osuszyć i włożyć do przygotowanych dołków w ziemi.
Możesz także poczekać aż nasiona zaczną kiełkować. Wówczas po moczeniu należy je rozłożyć na ligninie i przechowywać w miejscu o temperaturze pokojowej. Nasiona zaczną kiełkować. Tak przygotowane należy od razu sadzić do wilgotnego gruntu bardzo delikatnie, aby nie uszkodzić korzonków. Nie dopuść także, aby korzonki urosły zbyt długie, ponieważ łatwo je wówczas uszkodzić przy sadzeniu.
Jak dbać o warzywa we własnym ogródku?
Niezależnie od tego, czy wysiewasz nasiona kwiatów, czy nasiona ziół, szczególną uwagę należy zwrócić na młode siewki. Nawet nasiona traw mogą się nie przyjąć, jeśli na tym etapie popełni się poważne błędy.
Do zakiełkowania nasiona ogrodowe warzyw potrzebują wilgotnej gleby. Warto wkładać je do gleby już odpowiednio nawilżonej. Zanim wypuszczą pierwsze listki, warto podlewać grządki bardzo delikatnym strumieniem, aby nasiona nie zostały wypłukane. Jeśli wysiewałeś nasiona ogrodowe warzyw wprost do gruntu, a pogoda nadal płata figle i grozi nocnymi przymrozkami – kiełkujące nasiona przykryj folią lub agrowłókniną.
Pamiętaj o regularnym odchwaszczaniu grządek, aby Twoje warzywa nie musiały walczyć o składniki odżywcze z innymi roślinami. W okresie wegetacji możesz zastosować naturalne nawozy. Obserwuj swoje rośliny i w razie wystąpienia szkodników szybko zareaguj. Jeśli naturalne sposoby nie podziałają, wykorzystaj gotowe produkty na szkodniki.
Świeżo zebrane warzywa najlepiej od razu zjeść na surowo, przygotować z nich pyszną zupę lub dodać do drugiego dania. Pamiętaj, że nadmiar warzyw możesz także przerobić na przetwory. Dzięki temu smakiem swoich pomidorów, buraków czy ogórków, będziesz mógł cieszyć się także zimą.