Garnki ze stali nierdzewnej do gotowania
Garnki do gotowania to najbardziej potrzebne akcesoria w kuchni. Bez nich przyrządzenie posiłków byłoby niemożliwe. Warto wybrać garnki ze stali nierdzewnej, ponieważ to inwestycja na lata, która szybko zwróci się w postaci pysznych dań. Oferujemy produkty najwyższej jakości o nieprzywierającym dnie. Stal nierdzewna nie wchodzi w reakcję z żywnością, dzięki czemu tego typu akcesoria są bezpieczne dla zdrowia.
Garnki ze stali nierdzewnej – jakość i bezpieczeństwo
Stalowe garnki do gotowania mają tradycyjny, klasyczny wygląd. Najczęściej są w kolorze srebrnym, rzadziej czarnym. Swoim wyglądem dopełniają każdą aranżację kuchenną. Produkty wykonane ze stali nierdzewnej są odporne na korozję, a dania w nich przechowywane nie nabierają metalicznego posmaku. Ponadto uchwyty z tworzywa sztucznego zapobiegają oparzeniom. Z akcesoriów można korzystać na kuchenkach gazowych, indukcyjnych, ceramicznych i elektrycznych. W naszej ofercie znajdziesz garnki do gotowania o różnych rozmiarach – mamy niewielkie rondelki, jak i naczynia o kilkulitrowej objętości.
Trudno wyobrazić sobie domową kuchnię, w której nie byłoby garnków. Są to podstawowe naczynia, wykorzystywane do gotowania, duszenia i pieczenia na całym świecie. Dzięki nim można przygotowywać różnego rodzaju potrawy i cieszyć się ciepłym posiłkiem każdego dnia. Jakie garnki wybrać, aby nasza kuchnia była kompletna i nigdy nie zabrakło w niej nawet rondelka? Czy lepiej stawiać na komplety garnków, czy też lepszym wyborem będą garnki pojedyncze?
Zapraszamy do zapoznania się z ofertą sklepu Bricomarche. Oferujemy różnego rodzaju garnki, wykonane z najwyższej jakości materiałów, zapewniających trwałość konstrukcji oraz bezpieczeństwo przygotowywania posiłków. U nas znajdziesz akcesoria, które sprawdzą się zarówno na kuchenki tradycyjne, jak i płyty indukcyjne. Zapoznaj się z naszym asortymentem i sam zdecyduj, które z produktów odpowiadają Ci najbardziej.
Dlaczego tak trudno nam obyć się bez garnków?
Garnek to jedno z najpopularniejszych naczyń kuchennych. Zazwyczaj ma kształt cylindra z dnem oraz dwie rączki po bokach. Wynalezienie garnków było dużym osiągnięciem, ponieważ to właśnie one pozwalają nam podgrzewać wodę a wraz z tym przygotowywać wiele rodzajów potraw. Dobry garnek musi być wykonany z tworzywa żaroodpornego, które można podgrzewać przez długi czas bez szkody dla materiału. Aktualnie garnki wykonuje się z różnego rodzaju surowców i w różnych kształtach. Dzięki temu mamy do wyboru płaskie garnki w kształcie owalu, jak również garnki wysokie, które świetnie sprawdzają się do gotowania posiłków dla większej grupy osób.
Odpowiadając na wymagania wszystkich miłośników pichcenia, przygotowaliśmy ofertę garnków, które można wykorzystać w każdej domowej kuchni. Oferta Bricomarche obejmuje garnki do gotowania, bez których trudno wyobrazić sobie dobrze wyposażone gospodarstwo domowe. Garnki to nie tylko standardowe wyposażenie kuchni. Kupione w komplecie stanowią świetny pomysł na prezent pod choinkę lub parapetówkę dla bliskich osób.
Jakie są najpopularniejsze rodzaje garnków?
Współczesna oferta garnków jest bardzo szeroka, dlatego każda osoba może wybrać dla siebie rodzaj, który najbardziej będzie odpowiadał wymaganiom danego gospodarstwa domowego. Wśród garnków najchętniej stosowanych w domowych kuchniach, wyróżniamy garnki ze stali nierdzewnej, ceramiczne, emaliowane czy aluminiowe. Warto wiedzieć, czym charakteryzuje się poszczególny rodzaj, aby dokonać dobrego wyboru.
Garnki stalowe
Stal nierdzewna to bardzo popularne tworzywo, powszechnie wykorzystywane do produkcji różnego rodzaju naczyń kuchennych. Bardzo często tworzy się z niej także garnki do gotowania i duszenia potraw. Stal nierdzewna jest materiałem odpornym na korozję i wysokie temperatury. Co więcej, taki materiał jest dość łatwy w czyszczeniu. Nawet po przywarciu, wystarczy garnek namoczyć na krótki czas, a potem wszystko powinno gładko zejść po przetarciu zmywakiem kuchennym. Stal nierdzewna jest dość odporna na uszkodzenia mechaniczne i trudno ją zarysować. To sprawia, że garnki stalowe zachowują oryginalny kształt i dobrą formę przez długi czas. Jednym z popularnych producentów garnków ze stali nierdzewnej jest firma Ambition.
Garnki emaliowane
Garnki, które jeszcze niedawno można było znaleźć praktycznie w każdej polskiej kuchni. Używane były już w starożytności, a w Europie ich popularność wzrosła między XI a XIV wiekiem. Oczywiście jakość naczyń przez lata ewoluowała i aktualnie możemy znaleźć garnki emaliowane wyróżniające się naprawdę solidną konstrukcją. Choć w dzisiejszych czasach w kuchniach królują garnki stalowe lub ceramiczne, coraz częściej słyszy się o powrocie do łask także naczyń emaliowanych. Przygotowywanie potraw w takich naczyniach jest zdrowe i bezpieczne. Ich dużą zaletą jest to, że nie wydzielają szkodliwych substancji, są ekologiczne i antyalergiczne. Gotowanie w takich garnkach często zalecane jest podczas przygotowywania potraw małych dzieci, szczególnie tych wrażliwych, skłonnych do reakcji alergicznych. Garnki emaliowane mogą być stosowane także do przechowywania żywności, ponieważ nie zmieniają smaku potrawy. Wyróżniają się powłoką „easy to clean”, co oznacza, że są łatwe w czyszczeniu. Warto wspomnieć o tym, że takie naczynia przez długi czas utrzymują temperaturę potraw, a czas gotowania jest krótszy, niż w przypadku innych garnków. Dzięki temu produkty spożywcze tracą mniej cennych dla zdrowia składników. Ten typ garnków charakteryzuje się trwałością wykonania. Ich powłoka jest higieniczna i bezpieczna dla zdrowia.
Garnki ceramiczne
Naczynia ceramiczne cieszą się dużym powodzeniem, ponieważ pozwalają na gotowanie i smażenie bez użycia tłuszczu. Dodatkowo ich konstrukcja jest wytrzymała i łatwa w utrzymaniu czystości. O garnkach ceramicznych warto wiedzieć to, że w większości są to tak naprawdę naczynia aluminiowe pokryte warstwą wypalanej gliny. Powłokę ceramiczną wytwarza się z surowców naturalnych, a więc nie zawiera niklu. Takie garnki są więc świetną alternatywą dla alergików i osób wrażliwych. Dzięki nieprzywierającym właściwościom przygotowywanie potraw w tego typu naczyniach jest nie tylko komfortowe, ale umożliwia też tworzenie zdrowych, pełnowartościowych posiłków. Dużą zaletą jest energooszczędność. Garnki nagrzewają się równomiernie na całej powierzchni, a jednocześnie przez długi czas utrzymują ciepło. Wśród naczyń kuchennych ceramicznych najpopularniejsze są patelnie, aczkolwiek coraz częściej stawia się także na standardowe garnki z tego materiału.
Wybierz garnek pod kątem Twojej kuchni
Wybierając garnki dla siebie, trzeba stawiać na modele, które odpowiedzą na wymagania indywidualnej kuchni. Co to oznacza? Czy powinniśmy dobierać garnki o określonym designie? Niekoniecznie, przede wszystkim chodzi o to, aby odpowiedni garnek czy rondel pasował do rodzaju kuchenki, znajdującej się w naszym domu. Osoby, które wciąż korzystają z kuchenek gazowych, nie będą miały problemu ze znalezieniem garnków dla siebie, ponieważ do tego typu sprzętu kuchennego pasuje każdy rodzaj tego typu naczyń. Problem może pojawić się w przypadku kuchni indukcyjnej. Tutaj sprawdzą się tylko garnki stalowe lub z żelaza, w tym garnki emaliowane. Poszukując garnków do kuchenki indukcyjnej, przed zakupem warto sprawdzić oznaczenia na etykietach produktów. Powinna na nich znaleźć się informacja, czy dany produkt będzie odpowiedni dla indukcji.
Na co jeszcze zwracać uwagę podczas zakupu garnków?
Kupując garnki do gotowania, warto pod uwagę wziąć poszczególne aspekty, takie jak:
- grubość dna - według ogólnej zasady, im grubsze dno, tym lepiej, gdyż przedkłada się to między innymi na wytrzymałość konstrukcji garnka. Najlepiej, aby dno składało się z naprzemianległych warstw materiałów, które dobrze przewodzą ciepło, np. miedź i aluminium (warto zwrócić na to uwagę szczególnie przy wyborze garnków do płyt indukcyjnych). Zalecana minimalna ilość warstw to 3, choć na rynku znajdziemy także garnki, które posiadają ich aż 11. Im więcej warstw, tym szybciej garnek się nagrzewa i dłużej utrzymuje ciepło;
- oznaczenia i atesty - naczynie, które ma mieć kontakt z żywnością, musi posiadać jeden z dwóch atestów: PZH (Państwowy Zakład Higieny), atest akredytowanego Laboratorium Inżynierii Materiałowej i Środowiska Instytutu KOMAG;
- uchwyty i pokrywki do garnków - dobrze dopasowana pokrywka ułatwi i przyspieszy gotowanie. Dobrze, aby zapewniała odpowiednie odprowadzanie pary oraz była dopasowana do kształtu garnka. Uchwyty natomiast muszą być przede wszystkim solidnie przymocowane. Powinny być wykonane z wolno nagrzewających się materiałów.
Rodzaje garnków w zależności od przeznaczenia
Stawiając na garnki pojedyncze, najczęściej wybieramy je ze względu na określone przeznaczenie. W sprzedaży znajdziemy np. garnki wysokie, jak i niskie egzemplarze, czy rondle. Nie każdy z tych typów nada się do przygotowania każdego rodzaju potrawy, warto więc wiedzieć, jaki garnek wybrać, szukając czegoś do określonych celów kulinarnych.
Garnki wysokie
Tego typu naczynia najlepiej nadają się do gotowania zup oraz potraw dla większej grupy osób. Charakteryzują się wysokim, cylindrycznym kształtem i mogą mieć różną szerokość. Wysokie garnki z pokrywką stanowią niezbędny element w każdej stołówce, jednak z pewnością przydają się także w domach. Świetnie sprawdzą się do gotowania domowego rosołu, bigosu czy np. leczo dla całej rodziny. Trudno jest wyobrazić sobie brak takiego naczynia, jeżeli przygotowujemy wystawne przyjęcie dla gości i chcemy zapewnić im smaczne jedzenie w dużej ilości.
Garnki do makaronu
Gotowanie makaronu to pozornie prosta sprawa, a jednak jeżeli chcemy, aby cały proces był jak najwygodniejszy, należy robić to w garnku o pojemności minimum 1 litra. Według przepisów specjalistów od gotowania, chcąc przyrządzić makaron al dente, potrzeba 1 litra wody na każde 100 gram makaronu. Jeżeli chodzi o materiał, tutaj należy skupić się przede wszystkim na tym, czy dane narzędzie będzie zgodne z wykorzystywaną kuchenką. Dobrze sprawdzają się tutaj garnki ze stali nierdzewnej lub emaliowane. Ważne, aby makaron nie przywierał do ścian naczynia.
Rondel do mleka – jaki wybrać?
Rondelki charakteryzują się nieco mniejszymi rozmiarami od standardowych garnków. Zazwyczaj są też niższe i mają tylko jeden uchwyt w postaci dłuższej rączki. Są to naczynia wykorzystywane najczęściej do podgrzewania mleka lub roztapiania masła, a także do przygotowywania zasmażek i sosów. Niektóre rondle wyposażone są w niewielki dzióbek, który ma ułatwiać przelewanie np. mleka z garnka do kubeczka. Kupując rondel, trzeba zwrócić uwagę na to, czy jest wykonany z materiału, który dobrze przewodzi ciepło.
Rozmiar i pojemność garnków
W naszym sklepie znajdziesz garnki w różnych rozmiarach. Szeroki asortyment pozwala na dobranie idealnego rondla czy garnka do makaronu lub przyrządzania potraw duszonych. Wybierając garnki pojedyncze, dostosowuj zakup do indywidualnych potrzeb. Niektórym osobom wystarczy niewielki garnek do podgrzewania zupy dla jednej osoby, inni będą potrzebowali większej ilości naczyń o różnych wymiarach dla całej rodziny. Market Bricomarche oferuje garnki wysokie i szerokie, wykonane z najwyższej jakości materiałów, takich jak stal czy aluminium. Podejmujemy współpracę z renomowanymi producentami garnków i narzędzi kuchennych, którzy znani są z tworzenia produktów wysokiej jakości, odpornych na uszkodzenia mechaniczne i wysoką temperaturę.
Największym powodzeniem cieszą się garnki z pokrywką o pojemności od 3 do 5 litrów. Są to optymalne wielkości, sprawdzające się zarówno wśród osób samotnych, jak i niewielkich rodzin. Nie zabraknie jednak także mniejszych i większych egzemplarzy, a jeżeli zależy Ci na garnkach, które długo utrzymują ciepło i szybko się nagrzewają, nasze propozycje na pewno Cię zainteresują.
Jaki rodzaj garnka jest najlepszy?
Trudno jest określić, jaki rodzaj garnka będzie najlepszy, ponieważ wiele zależy od indywidualnych wymagań użytkownika oraz kuchenki, na jakiej garnek będzie używany. Najtrudniejszy wybór będą mieli użytkownicy kuchenek indukcyjnych, choć głównie dlatego, że nie wszystkie garnki nadają się do tego typu płyt. Garnki emaliowane są trwałe i świetnie się prezentują, aczkolwiek trzeba uważać, żeby ich nie obić, gdyż może pozostać ślad. Należy dbać także o to, aby emalia nie odprysnęła, gdyż zmniejsza się wtedy bezpieczeństwo gotowania potraw. Garnki stalowe mają zazwyczaj uniwersalny design i nadają się na każdą kuchenkę, dlatego też aktualnie są najczęstszym wyborem. Dużym powodzeniem cieszą się także garnki ceramiczne, przede wszystkim ze względu na możliwość smażenia bez tłuszczu.
Każdy garnek może sprawdzić się w naszej kuchni, trzeba jednak takie naczynia odpowiednio pielęgnować. Jeżeli zależy Ci na komfortowym gotowaniu i chcesz, aby Twój zakup długo Ci służył, używaj go zgodnie z przeznaczeniem. W sklepie Bricomarche znajdziesz szeroki wybór garnków renomowanych producentów. Zachęcamy do zapoznania się z ofertą i wyboru produktów, które będą idealne do Twojej kuchni.
Powiadom o dostępności