Hodowla kiełków – ważne wskazówki
- Wybieranie odpowiednich nasion – przebierz nasiona i odrzuć te uszkodzone, pozbawione koloru lub odpowiedniego kształtu.
- Namaczanie nasion – opłucz wybrane ziarenka i zalej je wodą. Mniejsze zanurz na około 5 - 6 godzin, większe nawet na całą noc (około 10 - 12 godzin). Po tym czasie po raz kolejny wypłucz nasiona w czystej wodzie – najlepiej przegotowanej o temperaturze pokojowej.
- Miejsce wzrostu kiełków – kiełkujące nasiona ustaw na parapecie, ale nie powinny stać w pełnym słońcu (najlepszy będzie półcień) – zbyt wysoka temperatura może przyczynić się do powstania pleśni, a silne promienie słoneczne nadmiernie je wysuszyć.
- Spożywanie – kiełki są gotowe do zjedzenia po około 4 - 5 dniach. Możesz je tez przechowywać w lodówce przez tydzień, ale zanim je tam umieścisz, dokładnie osusz je papierowym ręcznikiem, by zapobiec powstaniu pleśni.
Uprawa w kiełkownicy
Kiełkownica to specjalny pojemnik do uprawy kiełków. Przeważnie składa się z dwóch lub trzech tacek, które są ułożone jedna na drugiej. Dzięki temu można hodować kilka rodzajów kiełków równocześnie. Kiełki w kiełkownicy musisz przepłukać 2 - 3 razy dziennie. Warto każdą tackę przepłukać oddzielnie i usunąć nadmiar wody.
Uprawa w słoiku
Wypełnij słoik nasionami do około 1/4 jego wysokości – to optymalna ilość, aby zapewnić kiełkom wystarczającą dawkę tlenu i miejsce do wzrostu. Przykryj go gazą i nałóż gumkę. Zalej nasiona wodą i po kilku godzinach ją zlej, a słoik odwróć do góry dnem i ustaw pod kątem 45 stopni, by zapewnić kiełkom cyrkulację powietrza i odprowadzenie resztek wody. Kiełki przepłucz 2 - 4 razy dziennie.
Uprawa na ligninie
Na talerzu lub tacy rozłóż kawałek ligniny i dokładnie zwilż go wodą. Następnie na ligninę wysyp przebrane, namoczone i przepłukane nasiona. Pamiętaj o regularnym podlewaniu ligniny, a przez dwa dni przykrywaj hodowlę kiełków, aby woda nie wyparowała zbyt szybko z podłoża. Po każdym podlaniu usuń nadmiar wody, aby nie dopuścić do pojawienia się pleśni.